SİZE ÖZEL 8 GÜNLÜK KUZEY EGE GEZİ PROGRAMI
ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER VE NELER TADILIR?
--------------------------------------------------------------------------------
1 GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
GÜNÜBİRLİK ŞEHİTLİKLER ÇANAKKALE TURU
Anadolu tarafından geliyorsanız Çanakkale merkezden feribot ile, Avrupa yakasından geliyorsanız Gelibolu ilçemizden Eceabat'a varınız.
Eceabat ilçemize sabah saatlerinde varmaya önem veriniz; çünkü Gelibolu Yarımadası ve Şehitlikler bir tam gün boyunca dahi her noktasının ziyaret edilmesi mümkün olmayan bir alandır.
Gelibolu Yarımadası Şehitliklerini 3 cepheye ayırabiliriz.Ziyaretiniz aşağıda belirtilen sırada yapılırsa daha sağlıklı olur.KIRMIZI OLARAK YAZILAN YERLERİ ARAÇTAN İNEREK GEZMENİZİ TAVSİYE EDERİZ.Eceabat ilçemizden sonra sırasıyla
GELİBOLU YARIMADASI GÜNEY CEPHESİ
*Çanakkale nin boğazının en dar noktası ve incisi olan Kilitbahir Köyü ve Kalesi
*Tarihi Namazgah Tabyası.Mecidiye Tabyası ve Şehitliği.Seyit Onbaşının heykelinide burada görebilirsiniz.
*Yola devam ettiğinizde yol üstünde cephe gerisinde kalan Hastane Şehitliklerini göreceksiniz.Bu Şehitliklerin birkaçını ziyaret edebilirsiniz.Seyit Onbaşı Heykelinden devam ettiğinizde sırasıyla Havuzlar Şehitliği , Soğanlıdere Şehitliği , Şahindere Şehitlği ve Zığındere Şehitliklerinin tabelaları karşınıza çıkacaktır.
*Alçıtepe Köyü,Köy içinde bulunan Salim Mutlu Müzesi
*Alçıtepe Köyünden çıktıktan sonra Tabelaları izleyerek Büyük Şehitler Abidesine gidiniz.Yaklaşık 70.000 şehitin isminin yazıldığı sembolik Şehitlikler,Meçhul Asker Şehitliği,Tören Meydanını ve 41.70 mt. uzunluğundaki Abidemizi gezebilirsiniz.
*Abidemizi ziyaret ettikten sonra,aşağıya doğru giden yolu takip ediniz.Bu yolda giderken Fransız askerlerinin çıkartma noktası olan Morto Koyunu ve Fransız Mezarlığını Panaromik olarak görürek,talebalarda yazılı Yahya Çavuş Şehitliğine dönünüz.Buraya doğru giderken Seddülbahir Köyünü göreceksiniz,Bu şirin köyü geçtiğiniz zaman Yahya Çavuş Şehitliğine varırsınız.Bu alanda İngilizlerin en büyük anıtı Hellesi ve Tarihi Ertuğrul Tabyalarınıda inceleyebilirsiniz.Bu bölge Yarımadanın Ege denizine bakan en uç noktasıdır.
GELİBOLU YARIMADASI KUZEY CEPHESİ
Bulunduğunuz Seddülbahir Köyünden Alçıtepeye geri dönünüz.Alçıtepe Köyünü yaklaşık 1 km geçtiğinizde karşınıza tabelalar çıkacaktır,bu tabelalardan sola dönünüz.
Ve aracınızla yaklaşık 15 dk. lık bir yol aldığınızda sırasıyla gezebileceğiniz yerler;
* Anzak birliklerinin çıkış noktası olan Anzak Koyu ve Arıburnu Yarları.
*Anzak Koyuna geldiğiniz yoldan geri dönünüz ve ve Kuzey Cephesinin taki Conkbayırına kadar tırmanan yolana giriniz.Bu yol üstünde birçok Yabancı Anıt ve Şehitlik göreceksiniz.İnip gezebileceğiniz noktalar sırası ile;
*Kırmızı Sırt. Burası savaş döneminden kalan orjinal ve Siperleri görebileceğiniz noktadır.
*Bomba Sırtı. Bu bölgede şanlı 57. Alay Şehitliğini ve Kesikdere Sargı Yeri Şehitliğini ziyaret edebilirsiniz.
*Conkbayırı. Tüm cephenin en önemli ve stratejik yeri olan Conkbayırı nda Yeni Zellanda Anıtını, Atatürk ün saatinden vurulduğu yeri,Atatürk ün gözetleme noktasını ve Türk Siperlerini görebilirsiniz.Bu noktadan muhteşem manzarası ile Anafartalar Cephesinide inceleyebilirsiniz.
*Conkbayırı nıda ziyaret ettikten sonra Eceabat istikametine doğru devam ediniz ve yol üstünde tabelasını göreceğiniz Bigalı Köyünü görmeden gitmeyiniz..Taş evlerden oluşan bu güzel köyün her evinde Türk Bayrağı asılıdır.Savaş zamanında 19.Tümenin karargahı olarak kullanılmıştır ve Atatürk ün savaş sürecinde kaldığı ev bu köyde bulunur.Ev müzeye çevirilmiştir ve ziyarete açıktır.Köy meydanında bulunan kahvedede bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
DEĞERLİ SİTE ZİYARETCİSİ ÜSTTE YAZILI OLAN BU PROGRAM GÜN İÇİNDE RAHATÇA GEZEBİLİCEĞİNİZ TUR PROGRAMIDIR.TABİKİ YOLUNUZ ÜSTÜNDE BURADA YAZILI OLMAYAN BİRÇOK ŞEHİTLİK VE YABANCI ANIT GÖRECEKSİNİZ,ARZU EDERSENİZ BURALARIDA ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.
GELİBOLU YARIMADASI ANAFARTALAR CEPHESİ
Bu bölümde yer alan Anıt ve Şehitlikler genelde ekstra olarak gezilir.Ziyaretinizi geç saatlere kadar yapmak yada ziyaretinize 1 gün daha ilave ederseniz daha rahat bir şekilde gezebilirsiniz.Bu cepheyi bahsettiğimiz gibi Conkbayırından kuşbakışı izleyebilirsiniz.Anafartalar Cephesinde Sırasıyla
*Büyük Anafartalar Köyü - Özay Gündoğan Müzesi
*Yarbay Halit ve Yarbay Ziya Şehitliği
*Üsteğmen Halit - Asteğmen Rıza Şehitliği
*Anafartalar bölgesinin ucuna doğru ilerleniğinizde Yusufcuk Tepe Kitabesi
*Kireçtepe Jandarma Şehitliğini ziyaret edebilirsiniz.
BU BÖLGEYE GİTMEK İÇİN,ATATÜRK ÜN EVİNİN BULUNDUĞU BİGALI KÖYÜNDEN YOLA DEVAM EDİNİZ.
GELİBOLU YARIMADASINDA NE YENİR,NELER ALINIR?
Sabah kahvaltısı ve öğle yemeğini Eceabat veya Alçıtepe Köyünde yiyebilirsiniz.Daha çok aparatif birşeyler yemenizi öneririz.Alçıtepe Köyünün yeşil zeytini, Bigalı Köyü ve Anafartalar Köylerinin Kavun ve Karpuzu çok lezzetlidir.Geziniz esnasında mevsimi ise tadabilirsiniz.
Şehitlikleri gezmek için Çanakkale merkezde HERGÜN KALKIŞLI ŞEHİTLİKLER TURUNA katılabilirsiniz.Bu gezi ertesinde Çanakkale merkez yada Eceabat ilçesinde konaklama öneririz.
--------------------------------------------------------------------------------
2 GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
2.GÜN GÖKÇEADA TURU
*Gelibolu Yarımadasında bulunan Kabatepe Limanından hergün belli saatlerde kalkan feribotlar ile Gökçeada ya gidebilirsiniz.Adaya giden feribot yaklaşık 1 saat sürer ve Egenin mavi sularında keyifli bir yolculuk ardından Türkiye nin en batı ucuna,güneşin en son battığı yere ve bizce Türkiye nin en nostarjik yeri olan Gökçeada bu yolculuk sonunda sizi bekler.(Çanakkale ulaşım ve Feribot irtibat bilgileri)
ADANIN Kekik kokuları Kuzu Limanına indiğiniz an burnunuza gelmeye başlar.Adanın tüm yerleşim yerleşim iç kesimleridir.
*Vakti zamanında korsan saldırıları olmasın yada dikkat çekmesin diye adada deniz kıyısında bir yerleşim yeri kurulmamış.O yüzden gezeceğiniz tüm Köyler hep içerde bulunur.
*Kuzu Limanına indiğinizde Adanın kurak görünümüne kanmayın,çünkü içerde sizleri bekleyen göletler ve ormanlık alanlar adanın arka yüzündedir...
*Limandan yaklaşık 10 km ilerlediğinizde Gökçeada merkeze varırsınız.Açıkcası Gökçeada merkezde insanı oyalayacak birşeyler bulmak zordur.Gökçeada merkezden tabelarında gösterdiği gibi Kaleköy e dönünüz.Kaleköy adanın en hareketli yeridir.Büyük dalgakıranında yürüyüş yapabilir,çay bahçelerinde vakit geçirebilirsiniz.Yazın akşam saatlerinde giderseniz ışıl ışıl hediyelikcilerin ve balık restaurantlarının keyfini çıkarabilirsiniz.
*Kaleköyden geldiğiniz yola tekrar dönerken Yeni Bademli Köyü dikkatinizi çeker.Daha çok Ispartalı vatandaşlarımız yaşadığı bu köyde birçok ev pansiyonu ve ev lokantası bulunur. Bu köyde kime sorarsanız hemen göstereceği Yıldız Koyuna uğrayabilirsiniz.Yıldız Koyu Türkiye nin ilk ve tek sualtı milli parkıdır.İlginç kaya yapılarının sardığı bu koyun sahilinde bulunan birçok irili ufaklı taşları suda kaydırabilir,yada suyun keyfini çıkarabilirsiniz.Burada küçük bir tesis bulunuyor.Soyunma kabini ve duş var.
*Yeni Bademliyi hemen geçtiğiniz zaman Eski Bademli Köyünü göreceksiniz.Bu köye gitmek için çok dik bir rampadan çıkış yapmanız gerekir ama sonunda ulaşılan manzara harikadır..Eski bir Rum köyü olan bu köyde tarihi okul binası ,çamaşırhane ve asırlık çınar sizi karşılar.
*Gökçeada merkeze tekrar dönüp sağa döndüğünde birkaç km. sonra terinizi soğutmak ve biraz soluklanmak için Zeytinli köyü sizi bekler,Madamın dibek kahvesi ve meşhur sakızlı muhallebi yememek olur mu adada…Bu köye varmadan önce Zeytinli Baraj Gölünde fotoğraf molası vermenizi tavsiye ediyoruz.
*Yola devam, Zeytinli Köyü çıkışından sonra Batıya doğru devam ediniz.Tepeköy tabelasından içeri girin.Ama köye girmeden önce bir yol ayrımı göreceksiniz.Yolun biri Köye diğeri ise Mesire yerine gider.Siz ilk olarak Çınaraltı diye anılan 600 yıllık çınarların altında bulunan buz gibi akan çeşmesiyle ve dünyanın en güzel manzarası ile sizi bekleyen Mesire yerine gidin.Bizce Gökçeada’nın en güzel noktasıdır.
*Daha sonra aynı yoldan geri dönerek Tepeköyü gezebilirsiniz.Şirin bir meydana sahiptir.
*Batıya doğru devam ediyoruz.ve,Türkiyenin vakti zamanında en büyük köyü olan Dereköy’e varacaksınız.Nice hatıraları içinde barındıran bu köyde terk edilmiş 2000 hane var.Her evden sanki geçmişin sesleri gelirmişcesine bir ortam içinde Tarihi Çamaşırhane ve Yağhaneyi görebilir ve Köy Kahvesinde Frabbe (keçi sütünden yapılır) içebilirsiniz.
*Batıya devam veee ; Türkiyenin en batı ucu bizi bekler.Daha çok Muğla’lıların olduğu Uğurlu köyüne varırsınız bu şirin köyde güleryüzlü insanlarla sohbet ettikten sonra köyün yaklaşık 1 km uzağında bulunan gizli liman’a gidiniz ve Ümit burnunda Türkiye’nin en batı ucunda muhteşem Ege manzarası sizinle olacaktır.
*Buradan geldiğiniz yoldan geri dönerken Gökçeada merkeze varmadan sağa dönünüz.Yaklaşık 15 km sonra adanın bir başka güzelliği olan Kefaloz varırsınız,Burada son zamanlarda rüzgar sörfü ve tertemiz suyuyla ünlü Aydıncık Plajını ve şifalı çamuru ile Tuz Gölünü görüp burada çamur banyosu yapabilirsiniz.En son ise ada merkezinde alışveriş için gezebilirsiniz.Yazılı yerleri rahatça gezmek için ada da 1 gece konaklama yapmanızı tavsiye ediyoruz.
GÖKÇEADA DA NELER ALINIR NE YENİR?
Dibek Kahvesi – Sakızlı Muhallebi – Frabbe - Zeytinyağlı ev yemekleri yiyebilir, Gökçeada merkezde Bademli Kurabiye , Zeytin Ürünleri , Ada Kekiği alabilirsiniz.
--------------------------------------------------------------------------------
3.GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
ÇANAKKALE MERKEZ – DARDANOS – TRUVA
*Canlı hayatı ve güleryüzlü halkı olan Çanakkale’de gezerken huzuru hissedeceksiniz.Özellikle şehrin keyfini yaşamak isterseniz gezeceğiniz ilk yer Kordon boyu.Burayı gezerken şehrin cafelerini, restaurantlarını ve sosyal yaşamını göreceksiniz.Aynı zamanda Truva filminde kullanılan Truva atını görebilirsiniz.
*Kime sorsanız size gösterebileceği bir yer olan Tarihi Çimenlik Kalesi’ne mutlaka gidiniz,Buraya giderken tarihi saat kulesi dikkatinizi çekecektir.Şehre ismini veren kalenin bahçesinde tarihi toplar,mayınlar,torpidolar bulunuyor.ve Tarih yazan Nusrat Mayın Gemimizin maketi var.Ayrıca Kalenin iç bölümünde bulunan ve askerlerimiz eşliğinde gezilen müze ve içindeki tiyatro gösterileri gerçekten görülmeye değerdir.Kale gezisi ardından türkülere konu olmuş küçük bir bedesten Aynalı Çarşı’ya geçiniz .
*Buraya giden yol Çanakkale’nin eski çarşısı aynı zamanda.
*ve Çanakkale merkezde buralar gezildikten sonra şirin bir sahil beldesi olan Dardanos gidiniz,merkezen yaklaşık 10 km.Çanakkale boğazına çok hakim olan bu bölgede boğazdan gemi geçişlerini kontrol amaçlı kullanılan kontrol radarını göreceksiniz,işte bu radarın hemen yanından 18 mart 1915 günü bütün askerleri ile şehit düşen tek tabya olan Dardanos Tabyasını ve Hasan – Mevsuf Şehitliği’ni ziyareti edebilirsiniz.
*Ardından tekrar İzmir yoluna çıkınız yaklaşık 8 km sonra solunuzda ve Turgutreis isimli gemimizden sökülerek büyük güçlüklerle dağın yamacına taşınmış Turgutreis bataryaları ve tarihi toplar bulunur.Buraya ait tabelaya dikkat ediniz.Güzel fotograf kareleri yakalayacaksınız.
*Bu fotograf molası ardından tekrar İzmir yoluna çıkınız ,yaklaşık 15 km sonra sağa Truva sapağı göreceksiniz.ve 5000 yıllık tarihi ile medeniyetin beşiği taşların konuştuğu Truva antik şehri.Dünya Kültür misarı olarak sayılan bu antik kentin içinde Tarihi surlar,Kaz dağlarından gelen ve tükenmeyen su kaynağı ve Akropol gezisi ardından Truva atının içine girebilirsiniz.Buraları gezdikten sonra Çanakkale merkezde,Güzelyalı bölgesinde veya Bozcaada’da konaklama yapabilirsiniz.
ÇANAKKALE DE NELER ALINIR NE YENİR?
Çanakkale’de Balık ve Deniz Ürünleri yiyebilir , Peynir Helvası , Ezine Peyniri alabilirsiniz.Ayrıca Truva çevresinin Domatesi meşhurdur.
--------------------------------------------------------------------------------
4 GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
4. GÜN BOZCAADA TURU
*Dünyanın en güzel adalarından biri olan Bozcaada’ya gitmek için Çanakkale merkezden İzmir yoluna çıkınız yaklaşık 1 saatlik yoldan sonra.Ezine İlçemize bağlı Geyikli beldesine gidiniz.Geyikli’den belli saatlerde kalkan feribota bininiz.Feribot saatlerini GESTAŞ denizcilik işletmesinden sorabilirsiniz.(Çanakkale Feribot iletişimi)
*Limana varmadan önce feribotta adanın tüm panaromasını görebilceksiniz.Adanın gerçekten güzel bir vitrini var.Feribot kıyıya yanaşmadan fotograf makinalarınızı hazırlayın deriz.Limana varınca öncelikle muhteşem görüntüsü ile Tarihi Bozcaada Kalesi dikkatinizi çekecektir.
*İç ve dış kale iki bölümden oluşan bu kaleyi gezdikten Rum ve Türk mahallesini birbirinden ayıran yolda nostaljik bir yürüyüş yapmanızı öneriyoruz..
*Dar sokaklar ve Arnavut kaldırımlar arasında yürürken ,beyaza boyanmış,rengarenk çiceklerle bezenmiş Bozcaada evleri ve sokakları gezmek ayrı bir keyiftir.Rum mahallesi tarafında Meryem Ana Kilisesi ,Türk Mahallesi tarafından ise Tarihi Alay Bey ve Köprülü Mehmet Paşa Camilerini gezebilirsiniz.
*Tabi limanda bulunan balık restaurantlarından gelen güzel kokularlarıyla , hediyelik eşyacılarla , Çınar Altı Cafesiyle , Çam Altı ve Kale Altı cafeleriyle hoş vakitler sizleri bekliyor
*.Ada merkezi gezisi ardından,artık keşfe çıkabilirsiniz.Adanın Boz olmayan,ormanlarının ve üzüm bağlarının bulunduğu arka bölgeleri sizi şaşırtacaktır.Bu bölgelere aracınız yolsa dolmuşlarla yada ada merkezinden kiraladığınız motorsikletler veya bisikletler ile gidebilirsiniz.
*Yol üstünde bulunan Aya paraskivi manastırında ve aşk çeşmesinde kısa bir mola verdikten sonra , sizleri tertemiz suyu ile meşhur ve altında Kaz dağlarından gelen buz gibi su kaynağı bulunan Ayazma pilajı karşılayacaktır.Bu plajın etrafında bulunan cafelerdede birşeyler içebilir yada denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
*Ve en son muhteşem fotograf kareleri yakalayabileceğiniz Rüzgar güllerine de gidiniz.Rüzgar güllerinin sonunda Polente feneri bulunur,buradan gün batımını izlemekte bir ayrıcalıktır. Ada gezisi bunlarla sınırlıdır.Geriye kalanlar ise tamamen sizin keyfinize bağlı.Ada da en az 1 gece kalmanızı ,denizin güneşin tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.
BOZCAADA DA NELER ALINIR NE YENİR?
Tabiî ki ilk akla gelen balık ve deniz ürünleri , zeytinyağlı mezeler – Ayrıca Adanın ünlü Çavuş Üzümünü küçük sandıklarla almak ayrı bir keyif.İlk duyulduğunda itici gelebilir ama muhteşem bir lezzet olan Bozcaada Domates Reçelini tavsiye ediyoruz.Şarap meraklılarıda adada yapılan şaraplardan tadabilirler.
--------------------------------------------------------------------------------
5.GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
5.GÜN ASSOS TURU
*Assos Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan ve Ayvacık ilçesinden yaklaşık 25 km içerde yer alan muhteşem bir gezi bölgesidir.
*3000 yıldan bu yana kadar nefes alınan ve yaşamın hiç bitmediği Assos Antik kenti üzerinde kurulu ve 3 kilometrelik antik surlarla çevrili Behramkale Köyü bulunur.
*Komşuluk ve misafirperverliğimizin temellerini oluşturan bitişik evler dar sokaklar arasından yürürken sizleri yöresel kıyafetleri ile karşılayan ve yöresel ürünler satan teyzelerle karşılayacak.Özellikle Taş evler arasında gezinerek yaklaşık 234 metre yükseğe yürüyüp dünyanın en muhteşem manzaralarından birine sahip Assos Akrapole varacaksınız.
*Akropolde Ege Denizden gelen rüzgarlar yüzünüzü okşarken tüm Edremit Körfezi ve Midilli Adası ayaklarınız altında kalacaktır.Buradan Dünyanın ilk mahkeme binasını,tarihi surları izlerken , Antik Athena Tapınağını , 700 yıllık geçmişi ile Murad Hüdavendigar Han Camisi ve Köprüsünü inceleyebilirsiniz.
*Behramkale Köyü gezisi ardından Assos Liman Kentine inmenizi tavsiye ediyoruz.Limana doğru giderken Antik dönemden kalan Mezarlık,Agora,Gymnasium’u görebilir akebinde ,dünyanın en güzel manzarasına sahip Antik Tiyatroyu gezebilirsiniz.Vakti zamanında gladyatör dövüşleri yapılmış bu tiyatroda fotograf çekildikten sonra bölgenin en nostaljik yeri Assos Limana varırsınız..
*Limanda 2000 yıllık masalarda dibek kahvesi keyfi yapabilir ve meşhur sakızlı dondurma yiyebilirsiniz.Ayrıca buradaki tesislerin kurduğu iskelelerde yüzerken balıkları çıplak gözle izleyebileceğiniz bir denizde yüzmenin keyfini yaşayabilirsiniz.Bu bölgeyi gezdikten sonra Assos – Kazdağları – Edremit Körfezi civarında konaklama yapabilirsiniz.
ASSOS TA NELER ALINIR NE YENİR?
Assos’ta balık ve deniz ürünleri yiyebilirsiniz.Özellikle Akropole doğru çıkarken yöresel olarak yapılan ev mantısı , gözleme ve avcı böreği yiyebilirsiniz.Buradan el dokuması halı , kilim , heybe, patik gibi ürünleri , bölgeden toplanan limon kekiğini ve tezgahlarda satılan dibek kahvesini alabilirsiniz. Ayrıca Ayvacık ilçesinin sucuğu meşhurdur.
--------------------------------------------------------------------------------
6.GÜNLÜK GEZİNİZ
6.GÜN KAZ DAĞLARI TURU ( ÇANAKKALE TARAFI )
*Çanakkale’nin İzmir yolu üzerinden içeri dönerek Bayramiç ilçesine gidiniz.
*İlk durağınız Bayramiç ilçesinde bulunan Hadimoğlu konağı.Yaşatılmaya çalışılan bu konak gerçekten görülmeye değer ve bahçesinde bir Türk kahvesi içebilirsiniz.Ve artık yeşilliklere doğru ilerlemeye başlayınız.Ayazma tabelasını takip ediniz.
*Yemyeşil yollardan geçerek, birçok farklı ağaç ve bitki türlerine rastlayarak varacağınız bu nokta Dünyada Alp Dağlarından sonra oksijenin en bol olduğu yerdir.Varılan nokta isminden belli , buz gibi çağlayan suları ile meşhur , asırlık çınar ağaçları arasında kalan Ayazma bölgesi olacaktır.Buradaki mesire yerinde oturup çevreyi izlemek bile çok huzur vericidir.Ayrıca çevredeki Su mağaralarını gezip Kaz dağlarının patikalarında dilediğiniz uzunlukta yürüyüşler yapabilirsiniz..
*Öğle yemeğini tesislerde Alabalık menüsüyle alabilirsiniz.Yemek ardından Küçükkuyu’ya geçiniz. Zeytin ormanları içinde ilerlediğiniz yolda sizi ilk karşılayan bozulmamış yapısıyla Yeşilyurt Köyü. Yaklaşık 800 yıllık bir Osmanlı köyünde kendinizi farklı bir diyarda hissedeceksiniz.
*Bu köy ardından artık gün yavaş yavaş çökmeye başlarken Küçükkuyu’da bulunan Adatepe Köyü’ne geçiniz.Kaz dağlarının içinde kalan ve taş evlerden oluşan bu köye varmadan önce Zeus Altarına(kutsal sunak) mutlaka gidiniz.Yaklaşık 600 metrelik bir yürüyüş ardından görülecek manzara yorgunluğunuzu almaya yetecektir. En son Adatepe köyünde bir yorgunluk kahvesi ve gezi sonu.İsterseniz bu köylerde bulunan pansiyonlarda veya Edremit körfezi civarında ( Küçükkuyu – Altınoluk – Assos Kadırga Koyu – Güre – Akçay ) konaklama yapabilirsiniz.
AYRICA KAZDAĞLARI JEEP SAFARİ TURUNA KATILABİLİRSİNİZ.
KAZDAĞLARINDA NELER ALINIR NE YENİR?
Alabalık ve Zeytinyağlılar yemenizi öneririz.Özellikle Bayramiç bölgesinin Sarı (altın) elmaları meşhurdur.Tabiki Zeytin ve Zeytinyağı diyarı olan yörenin şifa kaynağından faydalanın deriz.
--------------------------------------------------------------------------------
7.GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
7. GÜN KAZ DAĞLARI TURU ( BALIKESİR BÖLÜMÜ )
*Çanakkale’mizin Küçükkuyu beldesinden içeriye doğru ilerleyince Mıhlı Şelalesine gidersiniz.Gülü seven dikene katlanır misali patikalardan ve bozuk yollardan varılan nokta gerçekten etkileyicidir.Büyük bir kalyon arasında akan bir şelale ve şelalenin oluşturduğu oluklar arasında huzur buluyorsunuz.Ayrıca tertemiz bu suda yüzebilirsinizde.Tabi soğuk suyu sevenler için..
*Ardından oksijen dolu ciğerlerle gezinize Güre beldesinden devam ediniz.Güre’de bulunan Çamlıbel Köyüne gidiniz.Bir Türkmen köyü olan Çamlıbel’de Ali beyin kurduğu ve Unesco tarafından ödül alan yöre insanının ve bölgenin tanıtıldığı Tahtakuşlar etnografya müzesini görebilirsiniz,
*Köy içinde bulunan Saklıbahçe isimli tesiste zaman geçirmenizi tavsiye ederiz.Güre’den çıkıp yola çıkınız ve yol üstünde bulunan Akçay beldesinden içeriye Zeytinli köyüne sapınız..İsminden de belli zeytin ağaçları ile sarılı bu köyden ilerleyerek birçok mitolojik efsanelere ve günümüz destanlarına konu olmuş bu bölgede Hasan Boğuldu göletini ve Sütüven Şelalesini gezerken bölgeye büyülenmemek elde değildir.
*Doğa ve tarih dolu gezinizi unutulmaz kılmak isterseniz bu bölgede bulunan jiplerle Kaz dağları’nın zirvesi olan Sarıkız Tepesi’ne çıkabilirsiniz.Bu doğal güzelliklerle dolu yol anlatılmaz yaşanır. Ve sonunda 1784 rakımlı Sarıkız Tepesi’nden Kaz Dağlarını izleyebilirsiniz.Ve gezi sonu.İsterseniz bu köylerde bulunan pansiyonlarda veya Edremit körfezi civarında ( Küçükkuyu – Altınoluk – Assos Kadırga Koyu – Güre – Akçay ) konaklama yapabilirsiniz.Ya da diğer günü daha güzel değerlendirmek için Ayvalık bölgesinde konaklayabilirsiniz.
AYRICA KAZDAĞLARINDA JEEP SAFARİ TURU YAPABİLİRSİNİZ.
KAZDAĞLARINDA NELER ALINIR NE YENİR?
Zeytinyağlı yemeklerden oluşan menü yemenizi tavsiye ederiz.Yöresel Bal , Yöresel Kekik ve Kaz dağlarında bulunan envayi çeşit şifalı otu alabilirsiniz.
--------------------------------------------------------------------------------
8 GÜNLÜK ÇANAKKALE GEZİSİ
8.GÜN AYVALIK – CUNDA ADASI
*22 adacığın sardığı muhteşem bir coğrafyaya sahip Ayvalık’a bağlı Cunda Adası ilk durağınız olsun.
*Eski rum evleri mimarileri arasında yürürken, güzel.karpostallık fotograf kareleri yakalayabilirsiniz. Cunda adasının her noktasından Tarihi Taksiyarhis Kilisesini ,görebilirsiniz.
*Dik sokaklardan yukarıya yürümeye devam ediniz ve en yukarıda bulunan yel değirmeni gözünüze çarpacaktır. Burasını ,Rahmi Koç Necdet Kent adına restore edip kütüphane olarak günümüze kazandırmıştır.Buranın cafe bölümünde Cunda ve Ayvalık panoramasını izleyebilirsiniz.
*Balık restaurantlarının bulunduğu limana indiğinizde şirin bir hediyelik eşya çarşısı görüceksiniz.Buradan hatıralıklar alabilirsiniz.Daha sonra sahil boyunu gezebilir , Ayvalık Tostu yiyebilir ve meşhur Taş kahvede zaman geçirebilirsiniz.
*Cunda Adasından Ayvalık merkeze geçiniz.Arka sokaklarda sıkışıp kalmış insanı büyüleyen iki cami bulunuyor.Özellikle dünyaca ünlü fotoğrafçıları kendine çeken bu camilerin kiliseden camiye çevrilirken birçok özelliği değiştirilmemiştir.Bir çan kulesiyle bir minarenin aynı kareye sığdığı Saatli camii,bir mimber ile bir apsisin aynı kareye sığdığı Çınarlı camii bu özellikleriyle dünyada ki ender yapılardan biridir.
*Aynı zamanda Ayvalık sahilde turisttik tekneler bulunur.Arzu eden bu teknelerle çevre gezileri yapabilir ve gün sonunda ayvalığın en etkileyici yeri olan Şeytan Sofrasına gidiniz.Anlatılmaz yaşanır bir manzara eşliğinde güzel bir gün batımı izleyebilirsiniz.
Bu bölgede deniz ve kumu ile tanınan Sarımsaklı’da konaklayabilirsiniz.Akşam ise Cunda Adasındaki Rum tavernalarına katılabilirsiniz.
AYVALIK TA NELER ALINIR NE YENİR ?
Özellikle sadece bu bölgede bulunan Papalina balığı çok lezzetlidir.Tabi ki Zeytinyağlılar ve değişik deniz ürünleri yiyebilirsiniz.Bölgenin Lokma tatlısı , Ayvalık tostu , Sakızlı dondurması denemeye değer.
--------------------------------------------------------------------------------
www.dersturkce.com
2024