AHİLİK HAFTASI KONUŞMA METNİ 2023-2024




AHİLİK HAFTASI KONUŞMA METNİ



Ekleyen: DersTurkce.CoM | Okunma Sayısı: 2930

Her yıl Ekim ayının ikici haftası "Ahilik Haftası" olarak kutlanmaktadır. Ancak Düzce ilimizde il olduğundan beri ilk defa ? Ahilik Haftası ? kutlanmaktadır.

"AHİ " sözcüğü "AKİ" kökünden gelmektedir. " Aki ? sözcüğü eski Türkçe' de " ELİ AÇIK "anlamına gelmektedir.

Ahilik kavramı bu köşeye sığdırılacak bir kavram değildir. Ta ki Oğuz Hanlığı, Uygur Devleti, Göktürk Devleti ve Hun Devleti' ne dayanmaktadır. Yaklaşık 4000 yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Yani Türk tarihi kadar eskidir.

Tarihi araştırmalarda o dönemlerde insan haklarına saygı, kadının toplumdaki saygın yeri, misafirperverlik, bir tehlikeye karşı birlik oluşturmak, dayanışma, yardımlaşma gibi birçok insani değerlerin bugünkü tabiri ile evrensel değerlerin mevcut olduğunu görüyoruz.

Yani Türk tarihinde "AHİLİK " adeta bir "Rönesans" tır. Yenilikler ve güzellikler manzumesidir.

Ahilik; toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır.

Ahilik; birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu?da bin yıldan beri yaşamaları "ahilik" sayesinde olmutur.

Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.

Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ? ahilik ?te bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır.

Ahilik; halkın sırtından geçinenlere, hortumculara, soygunculara ya da bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır.

Ahilik düşüncesinin kurulduğu Ahi Birlikleri' ni batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik, sivil toplum kuruluşlarının en eski modelidir.

Almanya?nın bugünkü kalkınmasının temelinde Osmanlı Devleti zamanında zirveye ulaşan Ahilik düşüncesinin ve uygulamasının kopyalanmasıdır.

Çünkü Almanlar yüzyıllar önce mesleki eğitim sistemlerini, Osmanlı?nın Ahilik sistemini örnek aldıklarını bizzat kendileri ifade etmektedir.

Ülkemizde yeni kurumsallaşan Rekabet Kurulu, Patent Enstitüsü, Reklam Kurulu, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odaları, İşçi ve İşveren Sendikaları, Kooperatifler, Belediyeler, Esnaf Odaları, Bağkur gibi sosyal hizmet vermekte olan tüm kurumlar Ahilik sisteminin günümüzde yansıyan kuruluşları olmuşlardır.

Tüm çalışanların, esnafların, tüccarların "AHİLİK HAFTASI" nı kutlar, bu vesileyle esnafımızın Genel Kurullarını yaparak yeniden teşkilatlandıkları bugünlerde çalışma hayatlarında başarılar diler, hayırlı kazançlar temenni ederim.

Tüm esnafımızın ayrıca içinde bulunduğumuz Ramazan ayını ve yaklaşan Bayramlarını şimdiden kutlarım.

Saygılarımla...




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.