GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI (24 Temmuz) / Gazeteciler ve Basın Bayramı hakkında genel bilgi 2023-2024




GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI (24 Temmuz) / Gazeteciler ve Basın Bayramı hakkında genel bilgi



Ekleyen: DersTurkce.CoM | Okunma Sayısı: 2379

GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI (24 Temmuz)

Gazetecilik, bütün dünyada giderek daha fazla önem kazanıyor. Savaşların, yoksullukların, teknolojik gelişmelerin hızla arttığı günümüzde gazeteciler, bütün bu gelişmeleri insanlara duyurmak için bütün güçleriyle çalışıyorlar. Hem gazete, hem televizyonda habercilik yapan gazetecileri hatırlamak ve onların çalışmasına dikkat çekmek için de ülkemizde “Gazeteciler ve Basın Bayramı” kutlanıyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1946 yılında kurulduğunda gazeteciler için bir gün belirlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Fatih Rıfkı Atay, daha önce çıkan gazetelerin çeşitli sebeplerden dolayı ilk gazete sayılmayacağını öne sürerek, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u ortaya attı. 24 Temmuz, II. Meşrutiyet döneminde yani 1908’de anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinden hemen sonra çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden çıkarılmış olduğu gün olduğu için kabul gördü. O tarihten itibaren de 24 Temmuz, Basın Bayramı olarak belirlendi.

Gazeteciler ve Basın Bayramı hakkında genel bilgi
Her mesleğin kendine özgü bir günü var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman "gazeteciler için de bir gün belirleyelim" düşüncesi ortaya atılmış. "İlk gazetenin çıktığı günü belirleyelim" demişler. Ama iki ayrı görüş ortaya çıkmış. Türkiye'de ilk gazetenin çıkışı, tabii Osmanlı'dan sonraki Cumhuriyet döneminde kalan topraklar üzerinde. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi'nin yayınlanışı. İlk Türkçe gazete ama onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat'ın çıkışını ileri sürmüşler. Bu anlaşmazlık nedeniyle o konuda bir görüş birliği olmamış. Bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz'u ortaya atmış. 24 Temmuz bildiğiniz gibi II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu birgün. Yani bir başkaldırı simgesi. Bu nedenle 24 Temmuz kabul edilmiş ve tabii Basın Bayramı olarak belirlenmiş.



Kaynak: http://www.dersimiz.com/belirligun/bilgi.asp?id=46#ixzz1reMIVazn




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.