İGEDER
İMAM-HATİP LİSELERİ ARAPÇA ÖĞRETMENLERİ
İHL’DE ARAPÇA ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
KONULU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAĞI
22 MAYIS 2010
1. AÇILIŞ
İHSAN ERKUL (OTURUM BAŞKANI – Maltepe İHL Müdür Yrd.)
Değerli öğretmen arkadaşlarımız öncelikle hoş geldiniz. Bu gün burada İmam Hatiplerdeki Arapça eğitimi sorunuyla ilgili bir toplantı yapacağız ve sizlerin bu konudaki değerlendirmelerinize ve çözüm önerilerinize müracaat edeceğiz. Kurumlar adına konuşmalardan sonra tanışacağız ve en son oturum konusuyla ilgili konuşmalara geçilecek. İnşallah hayırlı bir netice olur.
2. KURUMLAR ADINA KONUŞMALAR
İBRAHİM HAKAN KARATAŞ (İGEDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI):
İmam hatip liselerinde bir takım sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bu sorunların kaynağına bazen imam hatip liseleri müdürleri, bazen öğretmenleri bazen velileri, bazen öğrencileri bulunmaktadır. Fakat bu sorunların çözümünde yine bizler yer almamız gerekiyor. Başkasından bu çözümü beklemek doğru değil.
Biz bir halı dokuyoruz. Sizler Anadolu’nun hangi şehrinde olursanız olun yaptığınız bu çalışmalarla o halının birer ilmeğini dokuyorsunuz. Belki bu ilmeği atarken genel resmi ve halının tamamındaki deseni göremeyebiliriz. Bu açıdan yaptığınız çalışmaların önemi büyüktür.
İşte İGEDER de bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar vardır. Bu çalışmaları İnternet sitemizden takip edebilirsiniz.
Tekrar hepiniz hoş geldiniz.
MEHMET ÇAĞIL (ÖNDER YÖNETİM KURULU):
Değerli hazirun, hepiniz hoş geldiniz. Bizler imam hatip mezunları derneği olarak bölgelerimizde toplantılar yapıyoruz.
Toplantımızın amacı imam hatip liselerindeki Arapça öğretimidir. Bu konuda sizlere bir hatıramı arz etmek istiyorum. Ben önceki yıllarda bir şirkette tercüman olarak işe başladım. Fakat Libya’ya gittim. Şantiye şefi beni çağırdı işçilerin kendilerini şikâyet ettiğini söyledi ve kendisi şirketin haklılığına dair gerekçelerini anlattı. Öbür gün mektebül amel e gittik. Sorumlu bana bazı sorular sordu fakat ben anlatana kadar oradaki bir grevli tarzancasıyla cevaplar verdi. Ben çok zor durumda kaldım. Bu Arapça eğitiminin sıkıntısını çeken biriyim.
Bu açıdan imam hatiplerdeki Arapça eğitimini ve bu konuda yapılan yarışmaları ve sizlerin katkılarını önemsiyorum.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum hepinizi saygıyla selamlıyorum.
3. GÖRÜŞLER
İBRAHİM GÜL (BURSA ORHANGAZİ İHL)
Hocalarıma saygılar sunuyorum. Okullarda öğretmeye çalıştığımız Arapça müfredata uygun olsun diye mi işleniyor? Yoksa Arapça öğretilmesi maksadıyla mı öğretiliyor? Ben zannediyorum müfredat yerini aldı diye rutin bir ders olarak okutuluyor. Derslerin veriliş amacı belirlenmesi gerekir.
Okullarımıza gelen öğrenci profilleri de önemli. İHL’ye Sadece lise diploması almaya gelen öğrenciler var.
Son hazırlanan kitapların hazırlanış şekli de uygun eğil. Bir taraftan pratiğe uygun hazırlanmış. Bir taraftan da hareke hatalarında gramer veriyoruz. Bu da problem.
Yüz yüze öğrencileri bizde devam eden öğrencilerden daha başarılı. Çünkü Arapçaya karşı daha istekliler. Hocalarım bunu nasıl açıklarlar? Teşekkür ederim.
NURİ ERCAN (AKSARAY İHL)
Böyle bir programda olmak beni gururlandırdı. Benim tespit ettiğim sorunlar şöyle. Hareke terk edilmeli. Bu bizim yıllarımızı aldı. Hareke dini metinlerde önemli.
Tercümeyi terk etmemiz gerekiyor. Yıllardır Arapça görüyoruz ama tercümanlarımız yok.
Arapçayı sevdiremiyoruz.
Yeni metotlar geliştiremiyoruz. Metin okuyup yazdırıyoruz. Alıştırmalarda ödevler veriyoruz. İngilizce eğitim metodunda tercüme diye bir şey yok.
Oku içi faaliyetler ile okul dışı faaliyetlerde zıtlık var. Medrese sistemiyle okuldaki sistem ayrı ve birbirine zıt.
Ezberletme kolaycılığını çok kullanıyoruz. Canımız sıkılınca ezberle maziyi muzariyi diyoruz. Metin ezberletme de yaptırıyoruz. Ezberle Arapça öğretilmez.
Yazı meselesini de halledemiyoruz.
Bazen de kendimizi dayatıyoruz. Bizden başka Arapça bilen yok gibi davranıyoruz. Çocukların seviyesine inmekte bizim meselemizdir. Teşekkür ederim.
FEYZA KAYHAN (ANKARA KAZAN İHL)
Okullardaki Arapça mesleğe yönelik mi, bunda tam bir kesinlik sağlanmamış. 9-10. sınıflarda klasik metinler var. 11 ve 12’de de çok farklı değil. Bence baştan böyle bir sorun var. Amaç belirlenmemiş gözüküyor.
NURİ PAKYILDIZ (DİYARBAKİR İHL)
Metot problemi çözülmeli dini metinler mi modern metinler mi? Hizmet içi kurslarda Arapça öğretimi için dil öğretim metotlarına göre hazırlanacağı söylenmişti.
Arapçayla ilgili tabular var: Arapça zordur! O da yazıdan kaynaklanır. Ben 25 günde yazıyı öğretiyorum. Bu tabunun yıkılması gerekir.
Alıştırmalara çok zaman verilmeli. Ders içinde buna zaman ayırmalı.
Şarkı ve şiir öğretilmeli. Nasıl ilkokula bu varsa Arapça için de bu uygulanmalı.
Milli eğitimin kitabının yeterli olduğunu düşünüyorum. Metotları konuşmayız.
ÇÖZÜM YOLARI
BAHAUDİN İSLAMOĞLU (KAYSERİ İHL)
Ben bu konuyu Kuran-ı Kerim ile ilişkilendirmek istiyorum. Arapça öğretmenimiz Kuran hocası öğretiyordur diye üzerinde durmayabiliyor. Arapça öğretmenleri ile Kuran hocaları beraber hareket etmeli önce kuran öğretilmeli sonra Arapçaya geçmeli.
Ben Arapça dersinde ilk dönem Arapça yerine Kuran okumayı öğrettim. İkinci dönem Arapçaya geçtim başarı elde ettim.
EMİN CİHAN ÜZÜM (İZMİT İHL)
Öncelikle programı bütüncül değerlendirmemiz gerekir. Arapça hakkında bilgi verirken Arapça öğrettiğimizi zannediyoruz. 9, 10 pratik, 11, 12 gramerdir.
Ben model cümleler seçiyorum ve bununla ilgili cümleler kurmalarını istiyorum. ‘Gençler milletin geleceğidir’ cümlesini veriyorum. Ve buna benzer cümleler kurmalarını istiyorum.
Bizler Arapça pratik konuşma yarışması düzenledik. Ve ödüller verdik. Ödül olarak umreye gönderdik. Bu sene Arapça ve İngilizce siyer yarışması yapıyoruz. Motivasyon açsından bu teşvik edici oluyor.
HASAN CENİKLİ (ÇORUM OSMANCIK İHL)
Peygamberimizin müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz hadisi var ama buna pek uymuyoruz. Ene var nahnu yok. Güzel şeyleri paylaşmıyoruz.
Müjdeleyiniz. Başarıyı ödüllendirmiyoruz başarısızlığı cezalandırıyoruz.
Öğrencilere fazla yüklenmeyelim.
Kelimeleri kartlara yazıyorum. Bir tane çektiriyorum. Bilirse ödüllendiriyorum. Bu onların hoşuna gidiyor. Arapça oyunları sınıfta uyguluyorum. Çocuklar pasif değil aktif olunca seviyorlar Arapçayı.
HİDAYET ERDOĞAN (HENDEK İHL)
Van’dan bir öğrenci metinleri öğrencilere ödev olarak veriyor. Öğrenciler bu metinleri okuyup Mp3’e kaydediyor. Öğretmen onu dinleyip değerlendiriyor.
Bizde de bir program beğenmeme durumu var. Ben bunu uygun bulmuyorum. Program belli aşamalardan geçerek sonlanıyor.
Kitabı pörsütmemiz gerekir. O kitap öğrencinin.
Yazı ödevi verip onları mutlaka kontrol ete gerekir. Kitabın sonundaki spot cümlelere ben de ilave ediyorum ve onları ezberletiyorum. Dersin birini ezbere ayırıyorum.
MEHMET BIYIK (BİGA İHL)
Din öğretimin sitesinde Arapça ses dosyaları var oradan dinletilebilir. Birçok kelimeyi görsel olarak göstersek bu daha kalıcı oluyor.
Çocukların ilgilerini bir türlü sağlayamıyoruz. Asıl sorun bu.
YUSUF CEMAL İNAN (DÜZCE İHL)
Bu metotların hepsi doğru, bunları uygularsanız bir miktar başarı elde edersiniz. Fakat müfredat çok yoğun. Öğrenci kitabı görünce korkuyor.
İHL’de 500 saat Arapça görülmesine rağmen Arapça öğretemiyoruz. 4 yılda 24 kaide öğretelim ama tam öğretelim. Yetmiş sayfa öğretelim ama tam öğretelim.
Her yıl en fazla 6 kaide verilsin.
NURİ PAKYILDIZ (DİYARBAKİR İHL)
Öncelikle kendimiz pratik kazanmalıyız. Önce CD’den beraber dinlemeliyiz. Sonra onlara sorular soruyorum cevap veriyorlar. Alıştırmalarda da sınıf içinde eğlenceye yönelik faaliyetler yapıyoruz.
HAKAN DEMİR (İPEK ÇELİK ANADOLU İHL)
Günlük hayatta çok kullanılan kelimelerin hem Arapçasını hem İngilizcesini beraber vermek daha verimli oluyor kanaatindeyim.
Arapçaya karşı önyargı var. Bu ön yargıyı kırmaya çalışmalıyız.
DERYA BAĞ (DENİZLİ İHL)
Dil eğitimi noktasına arkadaşların motive edilmesi gerekir. Oyun oynatıyorum öğrencilerime. Yakan top oynuyoruz. Eşya saklıyoruz. Onu bulmaya çalışıyoruz. İnternetten animasyonlu şarkılar indirdim. Onları dinliyoruz.
Arapça öğretmeni olmak istediğimde bile İngilizce çözmek zorunda kaldım ben.
Öğrencilerin beni taklit etmelerine müsaade ediyorum.
ZAFER HEMEK (AKSARAY İHL)
Klasik yöntem de modern yöntem de gerekir. Biz bunları mecz etmeliyiz. Bir de Arapça yöntemleriyle ilgili bakanlıkça hazırlanmış önerileri dikkate almalıyız.
NURİ PAKYILDIZ (DİYARBAKİR İHL)
Arapça yarışma soruları müfredat kitabından olmalı.
İBRAHİM HAKAN KARATAŞ
İgeder’in materyal sitesi kullanılabilir.
Okullarda koridorlar, bahçe vs. kullanılabilir.
Arapça meselesi aslında Türkçe meselesidir.
Bu memleketin aydını aslında Arapça öğrenmeli.
İHSAN ERKUL
Programımız burada neticelendi. Katılımınız için hepinize teşekkür ederim.
www.dersturkce.com
2024