Leylekler, nasıl yerlerde yaşarlar, nasıl beslenirler? Ülkemize ne zaman gelir, ülkemizden ne zaman giderler? 2023-2024




Leylekler, nasıl yerlerde yaşarlar, nasıl beslenirler? Ülkemize ne zaman gelir, ülkemizden ne zaman giderler?



Ekleyen: DersTurkce.COM | Okunma Sayısı: 4751

Leylekler Nasıl Beslenirler Nasıl Yerlerde Yaşarlar

Leylekler göçebe hayvanlar sınıfındadır. Sıcak hava iklimlerine doğru sürekli göç çizgileri vardır. Bu rota üzerinde üreme için kaldıkları bölgeler vardır. Her yıl aynı yerde üremek için toplanırlar. Boyları biraz farklı olan iki alttürü de Avrupa'da (kuzeyde Finlandiya'ya kadar), kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'da (doğuda Kazakistan'ın güneyine kadar) ürerler. Kuvvetli göçmendir, çoğunlukla tropikal Sahraaltı Afrika'dan Güney Afrika'nın güneyine ve hatta Hindistan altkıtasının güneyine kadar olan bölgede kışı geçirirler.

Avrupa'dan Afrika'ya göç ederken Akdeniz üzerinden geçmez ve doğuda Levant üzerinden, batıda da Cebelitarık Boğazı'ndan geçerler. Bunun nedeni uçmak için gereksinim duydukları hava termallerinin deniz üzerinde oluşmamasındandır. Yavaşça ve durmadan yerde yürürler. Bütün leylekler gibi boynu sonuna kadar gerilmiş şekilde uçarlar. Etçil olan leylek böcekler, balık, amfibiler, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi çok geniş bir yelpaze içinde beslenirler. Besinlerinin çoğunu yerden, kısa bitki örtüsü içinden ve sığ sulardan toplar. Tekeşli olarak ürerler ancak yaşam boyunca sürecek bir çift bağı kurmazlar. 

Hem erkek hem dişi birkaç yıl kullanılabilecek olan çubuklardan oluşmuş büyük bir yuva yaparlar. Her yıl dişi leylek bir kereliğine olmak üzere dört yumurta yumurtlar ve yavrular aynı anda olmamak üzere 33-34 gün sonra yumurtadan çıkar. Çifti oluşturan kuşlar hem kuluçkaya yatmada hemde yavruları beslemede birlikte çalışırlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58-64 gün sonra yuvadan ayrılır ve 7 ila 20 gün daha ebeveynler tarafından beslenir.

Kentleşme ve ormanların yok edilmesi ile leyleklerin hem göç rotaları hemde üreöe konaklama alanları kısıtlı seviyelere düşmüştür. Leylekler şehir merkezlerinde evlerin çatılarına yuva yapmak zorunda kalıyorlar. Yeterli yiyecek bulamayınca üreme oranları çok düşük seviyelere iniyor. Leylek, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından türü tehlikede olan hayvanlar sınıfına alınmıştır.

Ülkemize ne zaman gelir, ülkemizden ne zaman giderler?

 Leylekler havaların ısınmasıyla ülkemize gelirler. Havaların soğumasıylada sıcak ülkelere göç ederler. Yani göçmen kuşlardır.




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişcasibom girişdeneme bonusubaywin girişcasibomgrandpashabet giriş
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.