MUCİTLER VE BİLİM ADAMLARI
Bilim: Evrenin ya daolayların bir bölümünü konuolarak seçen, deneyselyöntemlere ve gerçekliğedayanarak sonuçlar çıkarmayaçalışan düzenli bilgidir.
Bilim Adamı: Birsoruna çözüm bulmak içinharekete geçen kişidir.
Bilim İnsanının Özellikleri:
- İyi bir gözlemcidirler.- Şüphecidirler. Olup biteniolduğu gibi kabul etmezler.- Eleştiricidirler ve eleştiriye açıktırlar.- Meraklı, sorgulayıcı ve araştırmacıdırlar.- Sabırlı ve kararlıdırlar. Bu nedenle çalışmalarını,sonuca ulaşıncaya kadar sürdürürler.- Planlıdır.Zamanı verimli kullanırlar.- Tarafsız(gerçekçi) ve önyargısızdırlar.- Geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptirler. Düşünüp yeni fikirler üretirler.- Gerçeklerden ödün vermeden savunurlar.- Hata yapmaktan korkmazlar.
Bilim insanı bilimsel bir çalışma yaparken şubasamakları izler;
1. Merak ettiği araştırmanın başlangıcındaproblemi belirler.
2. Problemle ilgili olayları izler, gözlem yapar.
3. Problemle ilgili deneyler yaparak küçüksonuçlar çıkarır, tahminlerde bulunur.
4. Bulunduğu sonuçlarla ilgili genelleme yapar,ilkeler bulur.
5. Bulunan ilkeleri yeni deneylere uygulayıpdoğruluğunu kanıtlar.Eğer kesin sonuçlaraulaşırsa bu tüm dünyada kabul edilir,kanunlaşır.Bilim insanları hedeflerine uzun araştırmalarve çalışmalar yaparak ulaşmışlardır. Her çalışmaolumlu sonuçlanmış veya bazı çalışmalar sonundafarklı buluşlara ulaşılmıştır.Bilim insanları, sahip oldukları bilgilerleyetinmeyip problemin çözümüne yönelik değişikkaynaklardan bilgi toplamayı da ihmal etmez.Başka bilim adamlarının görüş ve bulgularındanda yararlanırlar. Doğru yöntemleri bulmayaçalışarak zaman kaybını en aza indirmeyeçalışırlar.
Bilim adamı, çalışmalarını inandığı doğrultudakararlı bir biçimde sürdürür. Bir problem üzerindeçalışırken eleştirilerin çalışmasını etkilenmesine izinvermez. Ancak gerektiğinde kendi düşüncelerinieleştirecek kadar da tarafsızdır.
BİLİMİN ÖNCÜLERİ:
Thomas Edison:
Bini aşkın buluş yapan;elektrik ampulünü, fonografi ve film göstermemakinelerini geliştiren Amerikalı mucittir. Havasıboşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımlaçalışan ampul yapmayı başarmış bir bilimadamıdır.
Louis Pasteur:
Fransa dadoğmuş bu bilim adamı fizik,kimya ve tıp alanındakiçalışmaları ile tanınmıştır.İnsan ve hayvanlarda görülenşarbon, tavuk kolerası ve kuduzhastalıkları ile, bağışıklıkmekanizması ve aşı hazırlamateknikleri üzerinde çalışmıştır.Pasteur’un tüm dünyadatanınmasını sağlayan buluşu ise kuduz aşısıdır.Kuduz aşısı diğer aşıların da önünü açmıştır.
Madam Curie:
Polonyalı ünlü kadın fizikçidir.Kanser hastalığını tedavi eden radyoaktiviteışınlarını bulmuştur. Bilim dalında Nobel Ödülü’nüiki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.
Guglielmo Marconi:
İtalya’da doğan bubilim adamı ilk başarılı telsiz telgraf sisteminigeliştirmiştir.Kısa dalga radyo iletişimi üzerinde yaptığıçalışmalarla modern radyo yayımcılığınıngelişmesini sağladığından, radyonun babasıolarak tanınmıştır.
Albert Einstein:
Yüzyılımızınönemli isimlerinden birisidir. O,ilk defa Galileo tarafından dilegetirilen fakat kendisiningeliştirdiği İzafiyet Teorisi,ayrıca madde-enerji ilişkisiniveren ünlü denklemi iletanınmaktadır.Einstein, sadece iyibir fizikçi değil aynı zamanda yetenekli birmatematikçiydi.
Isaac Newton: İngiltere’de doğmuştur. Fizik,matematik, astronomialanlarında buluşlar yapan,büyük bir mucittir. Bilimingelişmesine büyük katkısıolmuştur. Fiziğin en temelkonularından biri olanmadde-enerji arasındakiilişkiyi açığa çıkarmaya çalışmıştır.Aynalıteleskopu geliştirmiştir.Evrensel kütle çekimkanununu ortaya atmıştır.
Galileo:Fizik, matematik veastronomi gibi konularda çığıraçan çalışmalar yapmış veilgisi daha çok hareket üzerineyoğunlaşmıştı. Teleskopuastronomik alanda kullanan ilkbilim adamıdır. Güneşigözlemlemiş ve Güneş üzerinde bulunangölgelerin Güneş’in üzerinde yer alan lekelerolduğunu kanıtlamıştır.Kısaca, 30 kez büyüyenteleskopu yaptı. Termometreyi, sarkacı buldu.
Pascal: Küçük yaşta kendinigösteren bir deha örneğidir.Henüz 12 yaşında iken, hiçgeometri bilgisine sahipolmadığı halde daireler veeşkenar üçgenler çizmeyebaşlayarak, bir üçgenin içaçılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunubulmuştur.16 yaşındayken geometri ve fizikkitapları yazmıştır. 19 yaşında ise aritmetikişlemlerini mekanik olarak yapan bir hesapmakinesi icat etmiştir.Alexander
Graham Bell:
Telefonun icat etmiştir.Graham Bell aslında, sağırlarınsessizliğini ortadan kaldırmayaçalışıyordu. Bunu başaramadıama telefonla birbirindenkilometrelerce uzaktakiinsanların birbirleriniduymalarını sağlayan telefonubulmuştur.
Alfred Nobel:Dinamitin mucidi olarakbilinir. Servetinin bir kısmınıher yıl insanlığa hizmettebulunanlara sunulmasınıvasiyet etti.Bu ödüller fizik,kimya, tıp yada fizyoloji,edebiyat ve barışa hizmetolmak üzere toplam beşdalda verilmektedir. 1900yılında İsveç HükümetiNobel Vakfı’nı kurdu. Bu yıldan sonra da Nobelödülleri düzenli olarak verilmeye başlandı.Samuel Morse: 1936’da çalışan ilk telgraf örneğinibitirdi. Morse ayrıca bir su kütlesi üstünden,demiryolu altından ve iletken herhangi bir şeydensinyal gönderebilen radyo telgrafın icadına öncülüketti.Kendi adını verdiği bir telgraf kodu tasarladı.
Alexander Fleming: Öldürücü bakteriyelhastalıklarla savaşabilen ilk antibiyotik olarak tarihegeçen “penisilin”i bulmuştur.
Wilhelm Condrad Röntgen: Röntgen adı X- rayışınlarının keşfederek sağlık alanında büyük birbuluş gerçekleştirmiş bilim adamıdır.
Charles Francis Richter: Bugündekullandığımız depremin şiddetini(büyüklüğünü)ölçmeye yarayan, kendi adıyla anılan “RichterÖlçeğini” geliştirmiştir.
Piri Reis: Eşsiz bir harita vedeniz bilimleri üstadı olmasınınyanı sıra, Osmanlı tarihindeizler bırakmış kaptandır.1513 tarihli ilk dünyaharitasını çizdi. Derlediğidenizcilik notlarını birDenizcilik Kitabı(seyir kılavuzu)olan Kitab-ı Bahriye’de bir araya getirdi.
Farabi: Doğa bilimleri vefelsefe tarihi alanında yaklaşık100 eser yazdı. Felsefe vemantık alanında yaptığıçalışmaları ile büyük ünkazanmış bir bilim adamıdır.
İbn-i Sina(lokman hekim):Felsefe, matematik,astronomi, fizik, kimya, tıpve müzik gibi bilgi ve becerigerektiren çeşitli alanlardaçalışmalar yapmıştır.“Tıbbın Kanunu” adlı eseriXII. Yüzyılda Latince’yeçevrildi. İbn-i Sina 700 yılAvrupa’nın tıp hocası oldu.
Cahit Arf:
Şu anda kullandığımız10 liraların arkasında fotoğrafı yeralan Cahit Arf, dünyaca ünlü birmatematikçimizdir. Kendi adıylabilinen matematik kuramları iledünya çapında tanınır.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil:
1925’te Diyarbakır’dadoğmuş Türk bilim adamıdır.Beyin ev sinir sistemleriüzerine yaptığı çalışmalarlatıp alanında çok önemlibuluşlar gerçekleştirmiştir.Microcerrahiyi beyinle ilgili hastalıklardauygulayarak çok zor ve hassas bölgelerdekitümörlerin alınabileceğini kanıtlamıştır. Bubaşarılarından dolayı Dünya Beyin CerrahlarıBirliği tarafından “yüzyılın adamı” seçilmiştir.
Prof. Dr.Mehmet Öz:
1960’taKonya’da doğmuştur. Kalpdamarcerrahıdır. Kalp ve damarhastalıkları üzerinde yaptığıçalışmalardan dolayı “yılındoktoru” seçilmiştir. Mehmet özhalen Amerika’da meslekyaşantısını devama ettirmektedir.
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu:
1935 yılında doğan OktaySinanoğlu kimya ve biyolojialanında çalışmaları bulunanbilim insanımızdır. 50 yıldırçözülemeyen bir matematikkuramını bilim dünyasınakazandırarak 28 yaşında profesör unvanını aldı.
Feza Gürsey:
Kuramsal fizikalnındaki çalışmalarını atomçekirdeğini oluşturan parçacıklararasındaki temel etkileşmelerinve bu parçacıkların iç yapısınınincelenmesi üzerindeyoğunlaştırmış ünlü birfizikçimizdir.
www.dersturkce.com
2024