BEDENSEL KOORDİNASYON GEREKTİREN BELİRLİ MANİPULATİF HAREKETLERİ YAPABİLME
OYUN ADI: AMAN AVCI VURMA
KAZANIMLAR:
1)FARKLI AĞIRLIKTAKİ NESNELERİ TAŞIYARAK BELİRLİ BİR HEDEFE ATAR.
2)YÖNERGEYE UYGUN OLARAK NESNEYİ DOĞRU YERE FIRLATIR.
OYUNUN UYGULANIŞI:
Çocuklar oyun alanına dağılırlar.Ebe seçilen çocuğa bir top verilir.Çocuk topu arkadaşlarının bacaklarına değecek şekilde fırlatır.Topun değdiği çocuk topu alarak arkadaşlarının bacaklarına doğru fırlatır.Top kimseye değmez ise topu alarak yeniden oyuna başlar.
OYUN ADI: KÖPRÜ ALTINDAN TOP GEÇİRME
KAZANIMLAR:
1)NESNELERİ BELLİ BİR MESAFEDEKİ HEDEFE ATAR.
2)ZEMİN ÜZERİNE ÇİZİLEN ŞEKİLLER ÜZERİNDE DURUR.
OYUNUN UYGULANIŞI:
Çocuklar halka olur .Ayaklarını birbirine değmeyecek şekilde açarlar,belleri büküp ellerini dizlerine koyarlar,ebe seçilen çocuğun amacı topu arkadaşlarının ayakları arasından dışarıya yuvarlamaktır.halkadaki çocuklar ayaklarını oynatmadan elleriyle topu yakalamaya çalışırlar.
OYUN ADI: PALYAÇONUN KARNININ DOYUR
KAZANIMLAR:
1)SÖZEL YÖNERGEYE UYGUN OLARAK SIRAYA GEÇER.
2)NESNELERİ BELİRLİ BİR MESAFEDEKİ HEDEFE ATAR.
OYUNUN UYGULANIŞI:
Oyun alanına kalın mukavvaya çizilmiş ağzı daire şeklinde oyulmuş bir palyaço resmi getirilir.Yüksekliği çocukların boyuna göre ayarlanır ve çocuklar arka arkaya sıraya geçerler.Hepsi sırayla ellerindeki topu palyaçonum ağzına atmaya çalışırlar.
OYUN ADI: TOP TAŞIMA YARIŞI
KAZANIMLAR:
1) SÖZEL YÖNERGELERE UYGUN OLARAK ISINMA HAREKETLERİ YAPAR
2) GRUP ETKİNLİKLERİNİN KURALLARINA UYAR.
3) KENDİNİN VE BAŞKALARININ HAKLARINA SAYGI GÖSTERİR.
OYUNUN UYGULANIŞI:
Çocuklar iki gruba ayrılır.İki başlangıç çizgisi, birkaç metre uzağa da iki hedef çizgisi çizilir.Çocuklar düdük sesiyle topu avuç içlerinde tutarak hedef çizgiye doğru ilerlerler.Topu elinden düşürmeden,hedef çizgiye ilk önce ulaşan çocuk bir puan alır.En çok puan alan grup oyunu kazanır.
OYUNUN ADI: TOP TOPLAMA OYUNU
YAŞ GRUBU: 5
KAZANIMLAR:
1)SÖZEL YÖNERGELERE UYGUN OLARAK TOP TOPLAR
2) VARLIKLARI RENKLERİNE GÖRE GRUPLAR.
OYUNUN UYGULANIŞI:
Çocuklar oyun alanına serbestçe dağılırlar.Bir sepet içine on onbeş kadar küçük top konur.Öğretmen topları çeşitli yerlere dağıtır .Çocuklarının birer birer topları getirip sepetin içine koymaları gerekir.Oyun iki ayrı renkte toplarla,iki ayrı gruba ayrılarak yarışma şeklinde de oynanabilir
Amaç-3…. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketleri yapabilme
Oyun Adı: Çoban,Kuzular ve Kurt
Yaş: 5-6
Kazanım: Bedensel koordinasyonu sağlar.
Kazanım: Yönergeye uygun koşar.
Kazanım: İşitsel yönergelere uygun denge hareketlerini yapar.
Bir çocuk çoban seçilir. Bir çocuk kurt seçilir. Diğer çocuklar kuzu olurlar. Oyun alanının bir köşesine daire çizilir. Burası ağıl olur. Kuzular ağıldan uzakta durmaktadırlar. Çoban kuzularını bu ağıla götürecektir. Kuzular giderken kurt onları kapmaya çalışır. Çoban da kaptırmamaya çalışır. Kurt çobana saldıramaz. Çoban kurdu kovalayabilir.
Oyun kurdun “Hey çoban, haydi sürünü sür bakalım kuzularını.” Diye seslenmesiyle başlar. Çoban kuzularını önüne katar, kollarını açıp onları kurdun kapmasından koruyarak ağıla doğru sürer. Kurt da, sürünün sağından solundan, önünden arkasından saldırarak kuzuyu yakalamaya çalışır. Yakalanan kuzular oyundan çıkar, yakalanmadan ağıla girenler kurtulurlar. Kurt ağıla girenlere dokunamaz.
Oyun Adı : Denizde dalga var.
Yaş: 5-6
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak koşar.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak zıplar.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak hoplar.
Çocuklar kendi aralarından her çocuğa bir balık adı verirler. Bir ebe seçilir. Oyun alanında istedikleri yerde bir daire çizerek yerlerinin belli ederler. Ebenin yeri yoktur. Ebe balıkların adını söyledikçe adı söylenen balık, ebenin arkasına geçer ve onunla gezmeye, hoplamaya, zıplamaya başlar. Ebe birden “Denizde Dalga Var” diye bağırmaya başlar. Ebenin arkasında balıklar istedikleri bir daireyi kapmaya çalışırlar. Açıkta kalan balık, ebe olur. Oyun yeniden başlar
Oyun Adı : Eşini Bul Otur.
Yaş: 5-6
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak kalkar.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak oturur.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak hoplar.
Çocuklar oyun alanında ikişerli eş olurlar. Eşlerden biri iç dairede diğeri dış dairede olmak üzere içi içe iki daire oluştururlar. İç dairedeki çocuklar kendi aralarında, dış dairedeki çocuklar kendi aralarında, dış dairedeki çocuklar kendi aralarında el ele tutuşurlar. Öğretmenin başla komutu ile iç daire soldan, dış daire sağdan dönmeye başlarlar. Dairedekilerin ellerini bırakmamaları gerekir. Öğretmen “Eşini Bul Otur” dediğinde herkes eşini bulur. Öğretmenin önüne gelir ve oturur. Sona kalan eşler elenir.
Oyun Adı: Gölgeme Basma
Yaş: 5-6
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
Kazanım : Sözel yönergelere uygun olarak koşar.
Çocuk sayısına göre bir alan belirlenir. Oyun sırasında bu alanın dışına çıkılmaz. Bir ebe seçilir. Ebe arkadaşlarını kovalayarak birinin gölgesine basmaya çalışır. Kimin gölgesine basarsa o kişi ebe olur. Oyun çocukların isteği doğrultusunda sürdürülür
ARI SOKACAK KAÇ
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak koşar
Oyun alanına iç içe iki daire çizilir.Çocuklar yüzleri birbirine bakacak şekilde karşılıklı durarak iki daire oluştururlar.Çocuklar arasından bir tavşan ve bir arı seçilir.
Öğretmenin başla komutuyla tavşan kaçmaya,arı kovalamaya başlar.Diğer çocuklar ise “arı sokacak kaç” diye bağırırlar.Tavşan hangi çocuğun önünde durursa o çocuk daire içinden kaçmaya başlar.Arı onu kovalar.Tavşan ise arkadaşını yerine geçer.
Arıya yakalanan tavşan olur.
AYNISINI YAP
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak koşar.
KAZANIM : Belli bir engel üzerinden sıçrayarak atlar
Bir ebe seçilir.Diğer çocuklar tek sıra halinde arka arkaya dizilirler.Her çocuk,ebenin yaptığı hareketlerin aynısını yapar.(geri,geri yürümek,zıplamak,öne eğilmek,tek ayak üzerinde sekmek vb.)Ebenin yaptığı hareketleri yapamayan çocuk yanar,oyundan çıkar.Üç oyuncu kalıncaya kadar oyun devam eder.
BALONCU AMCA
KAZANIM : Değişik yönlere doğru uzanır.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak koşar
Çocuklar salonda ortaya çizilen düz çizgide dururlar ve kendilerine renkli balon resimlerinden birini seçerler ve balon olurlar.Aralarından biri ebe seçilir ve baloncu
amca olur. Baloncu amca kapıyı çalar.
-Tık,tık
Çocuklar “Kim o? “ diye sorarlar.
- Ben baloncu amca,
Çocuklar “Ne istiyorsun?” diye sorarlar.
-Balon.
Çocuklar “Hangi renk?” diye sorarlar.
Baloncu amca “pembe balon” der. Pembe balon olan çocuk kaçar,baloncu onu yakalamaya çalışır. Yakalanan çocuk ebe olur.
BİRLEŞ KURTUL
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak koşar
KAZANIM : Araç kullanarak koordineli ritmik hareketler yapar
Sınırları belli oyun alanında çocuklar dağınık halde dururlar. Aralarından bir ebe seçilir. Ebe çocukları kovalamaya başlar.çocuklar ebeye yakalanmamak için hemen el ele tutuşurlar. Ebe birleşen çocukları yakalayamaz. Tek olanları yakalamaya çalışır.
Yakalanan çocuk ebe olur.
ÇÖMEL KURTUL
KAZANIM : Değişik yönlere yuvarlanır.
KAZANIM : Değişik yönlere doğru uzanır.
Bir ebe seçilir. Diğer çocuklar oyun alanına serbestçe dağılırlar. Ebe çocuklardan birini yakalamaya çalışır. Yakalanmak üzere olan çocuk çömelirse yakalanmaktan kurtulur, çömelmeden yakalanırsa ebe olur. Oyun bu şekilde devam eder.
KEDİ İLE FARE
KAZANIM : Değişik yönlere doğru uzanır.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak koşar.
Çocuklar oyun alanında el ele tutuşarak bir daire oluştururlar. Çocuklardan biri kedi,biri fare olur. Kedi dairenin içinde fare ise dışında durur. Kedi içer.den dışarıya çıkmaya ve fareyi yakalamaya çalışır. Dairedeki çocuklar kollarıyla kedinin dışarıya çıkmasına engel olmaya çalışırlar. Fare direnin içine ve dışına kaçabilir. Dairedeki çocuklar fareye yardımcı olurlar.
HEYKEL OLMA
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme
Kazanımlar
Kazanım 1. sözel yönergelere uygun olarak dengede durur.
Kazanım 2. belirli bir süre şeklini koruyarak dengede durur.
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:Çocuklar oyun alanına dağılır.Öğretmen:
-‘’Ben düdük çaldığım zaman ,herkes kendini bir heykele benzetecek,istediği bir pozu verecek,hiç kıpırdamayacak.İsteyen 2-3 arkadaşı ile de birleşerek bir heykel olabilir.’’ der.
İşaret verilince oyuna başlanır.Öğretmen,bir heykelin yanına gider ve:
-Sen ne heykeli oldun?diye sorar.Oyuncu olarak cevaplayabilirse başarılı sayılır.Ayrıca kımıldamadan duran öğrenciler başarılı sayılır.
DOKUN KURTAR
Amaç:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme
Kazanımlar
Kazanım 1. belirli bir süre şeklini koruyarak dengede durur.
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:Çocuklar arasından iki ebe seçilir.Bunlar arkadaşlarını nerede vururlarsa orada,çivilenmiş gibi,oturup kalırlar.Ancak diğer arkadaşları bunlara dokunabilirlerse ,o zaman kurtulabilirler.İki ebe belli bir süre içinde arkadaşlarını oturtabilirlerse,başarılı sayılırlar.Bu sefer oyuna yeni bir ebe seçilir
NOT:Vurularak çömelmiş oyuncular diğer arkadaşları tarafından kurtarılmadan bir yere gidemezler.
TAŞTAŞ ÜSTÜNE OYUNU
Amaç:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme
Kazanımlar
Kazanım 1. sözel yönergelere uygun olarak dengede durur.
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:Yer, toprak olarak kabul edilir.Öğretmen,bütün çocukları birbirine iki metre uzak olacak şekilde dizilmelerine yardımcı olur.’’Taştaş üstüne’’ denildiğinde her çocuk bir ayağını diğer ayağının üstüne koyar ve düşmeden dengede durmaya çalışır.’’ Taş toprak üstüne ‘’denildiğinde ayak indirilir.Öğretmen,şaşırtmalı olarak bu sözleri söyler.Şaşıran çocuk bir taklit yapar.Oyun böylece devam eder
Amaç: Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:Öğretmen,çocuklardan yarışa katılmak isteyenleri aynı hizada yerleştirir.Çocuklar yere çömelerek ellerini yere koyarlar.’’BAŞLA’’ komutu verilince çocuklar,çok yavaş şekilde emekleyerek belirlenen hedefe doğru ilerlerler.Hedefe en son ulaşan çocuk,yarışı kazanmış olur.Unutup hızlı giden ,ayağa kalkan ya da duran çocuk,istenilen bir takliti yapar.
Kazanımlar
Kazanım 1. elleriyle emekleyerek belli bir mesafe gider.
KIRKAYAK
Amaç:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:8-10 çocuk birbiri arkasına dizilir.Kollarıyla ve elleriyle öndeki arkadaşlarının bellerinden sıkıca tutarlar.En önde bulunan kırkayağın başı,en arkada bulunan da kırkayağın kuyruğu olur ve oyuna başlanır.
İşret verilince kırkayağın başı,kuyruğunu yakalamaya çalışır.Kuyruk olan sondaki oyuncuda arkadaşlarından kopmadan,sola sağa kaçar.Baş olan kuyruğuna dokunabilirse,oyunu kazanır.Dizi koparsa kırkayak ölür,oyuna yeniden başlanır.
Kazanımlar
Kazanım 1. belirli bir süre bir nesneyi tutar.
KISKANÇ TAVUKLAR
Amaç: Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
tutar.
Yaş Grubu:6
UYGULAMA:Çocuklar,eşit sayıda iki gruba ayrılır.Her grup,5-6 oyuncuyu geçmemelidir.Bunlar birbirinin belinden sıkıca tutarlar.Grupların en önündeki oyuncularına ‘’anaç tavuk’’,arkasındakilere de ‘’civciv’’ denir ve oyuna başlanır.
Öndeki anaç tavuklar karşı grubun arkasındaki civcivi kapmaya (elini değdirmeye)uğraşırken,kendi grubunun arkasındaki civcivini de yakalatmamaya çalışır.Kaçma ve kovalama sırasında gruplardan birisi koparsa oyuna yeniden başlanır.
Kazanımlar
Kazanım 1.belirli bir süre bir nesneyi
YILAN UYUYOR
AMAÇ 5:büyük kasları kullanarak belli güç gerektiren logomotor hareketleri yapabişlme
Uygulama :Çocuklardan biri yılan rolünde yere uzanır ve uyuma taklidi yapar. Diğer çocuklar etrafında gürültü yaparak, el çırparak yılanı uyandırmaya çalışırlar. Yılan uyanır ve sürünme hareketi yaparak kaçan çocukları bacaklarından yakalamaya çalışır.yakalanan çocuk ebe olur. Oyun böylece devam eder.Yılan sürünmeyi unutarak ayağa kalkarsa başka çocuk ebe seçilir. Her çocuğun ebe olması sağlanır.
Kazanımlar
1. Belli mesafede koşar.
2. Birbirlerine doğru sürünürler.
TOP TAŞIMA OYUNU
AMAÇ 5:büyük kasları kullanarak belli güç gerektiren logomotor hareketleri yapabişlme
Uygulama: Çocuklardan her biri, kendileri için çizilen dairenin içinde ya da belirlenen yerde durur. Oyuna bir topla başlanır. Top çocuklardan birine verilir ve ‘Ben kimin adını söylersem koşarak topu senden alacak’ denir. Adı söylenen çocuk topu almak için arkadaşına doğru koşmalıdır. Topu taşırken, verirken düşüren çocuk oyundan çıkarılır. Duruma göre top sayısı ikiye, üçe veya dörde çıkarılarak oyuna heyecan katılabilir. Oyun bu şekilde devam eder.
Kazanımlar
1. Belli mesafede koşar.
2. Elinde top ile birbirlerine koşar.
KEDİ-KÖPEK OYUNU
AMAÇ 6:büyük kaslarını kullanarak belli güç gerektiren manipülatif hareketleri yapabilme
Çocuklar karşılıklı ve eş olacak şekilde yere otururlar. Bacaklarını açarlar. Bir tane de ebe seçilir. Oturan bir grubun her bir çocuğuna üzerinde kedi resimleri bulunan toplar verilir. Kediler iki grup arasında eşlerine atılır. İki arada gezerler. Ebe olan çocuk da köpek resminin bulunduğu topu alır. Kediler eşler arasında gezinirken köpek onları vurmaya çalışır. Eğer vurursa kediyi yakalamış olur ve vurulan kedi de ebe olur. Oyun bu şekilde devam eder.
Kazanımlar
1. Ellerindeki nesneyi birbirlerine yuvarlar.
2. Elindeki nesneyle hareketli nesneyi vurur.
KURT ACIKTI
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Yere bir daire çizilir. Daire kurdun evi kabul edilir. Kurt seçilen çocuk, evin içindedir ve diğer çocuklar kuzu rolünde kurdun etrafında “mee.. mee...” diyerek gezerler. Kurdun amacı daireden çıkmadan kuzuları evinin içine çekmeyi başarmaktır. Bu arada kurt “çok acıktım..çok acıktım diyerek” oyuna heyecan katar. Kurdun yakaladığı her kuzu yenmiş kabul edilir. Kurt bütün kuzuları yakaladığında ya da yorulduğunda ebeyi seçme hakkı verilir. Oyun böylece devam eder. Çocuklara kurt ve kuzu maskeleri yapılarak oyun daha eğlenceli hale getirilebilir.
Kazanımlar
Kazanım 1. Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
FARELERİ YAKALAYALIM
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Öğretmen çocukların sayısına göre fare kuyrukları ve bir tane de kedi kuyruğu hazırlar. Hazırlanan kuyruklar çocuklara takılır. Çocukların arasından bir kedi seçilir. Diğer çocuklar fare olur. Serbest bir alanda gezinirler. Kedi olan çocuk diğer çocukları kovalar. Kuyruğundan yakalamaya çalışır. Yakalanan çocuk ebe olur ya da isteyen çocuklara ebe olma hakkı verilir. Etkinlik bu şekilde devam eder.
Kazanımlar
Kazanım 1. Belirli bir alanda serbestçe koşar.
Kazanım 2. Koşmakta olan arkadaşını yakalar.
BALON PATLATMA OYUNU
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Bütün çocuklar balon kabul edilir. Bir çocuk ebe seçilir. Ebenin görevi balonları yakalayıp eliyle patlatmaktır. Çocuklar bir alanda serbestçe gezinirler. Ebe olan çocuk yakaladığı çocuğa dokunur ve dokunulan çocuk da “pat” sesini duyunca yukarı zıplar ve hemen ardından yavaşça yere çömelir. Bütün balonlar patlayınca başka bir çocuk ebe seçilir. Oyun böylece devam eder.
Kazanımlar
Kazanım 1. Belirli bir alanda serbestçe koşar.
Kazanım 2. Ebe rolündeki arkadaşından kaçar.
PATLAYAN TOP OYUNU
Amaç 2. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Uygulama: Çocuklar daire şeklinde otururlar. Öğretmen topu eline alır “çocuklar bu top, bu oyunda patlayan top olacak. Ben bunu bir arkadaşınıza vereceğim, o da hemen başkasına atacak. Şimdi bende elimdeki marakasla tik tak sesi çıkaracağım. Tik tak sesi kesilince hep beraber “boomm” diye bağıracağız, o zaman herkes yere yatacak. Ayakta kalan oyuncu ebe olacak” der. Oyunun bir denemesi yapılır. Anlaşıldığından emin olunca oyuna geçilir. Oyun böylece devam eder.
Kazanımlar
Kazanım 1. Kendisine atılan topu tutar.
Kazanım 2. Topu başka arkadaşına atar.
DENİZE TAŞ ATMA
Amaç 2. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Uygulama: Sınıfın ortasına ya da açık bir alana bir kova su konur. Su dolu kova çocuklardan beş metre uzağa konur. Her çocuğun eline 10 tane taş verilir. Çocuklar teker teker taşlarını denize atarlar. Yeni oyuna yeni taşlar verilerek devam edilir. Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için şeffaf bir kovanın içine balık figürleri koyularak oynatılabilir.
Kazanımlar
Kazanım 1. Belirli bir hedefe atar.
Kazanım 2. Belirli bir mesafeden atar.
SİNCAP FINDIK NEREDE OYUNU
Amaç 2. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Uygulama: Öğretmen daha önceden çocuk sayısında kozalak ve bir sepet hazırlar. Hazırladığı kozalakları çocuklara göstererek “çocuklar bunlar fındık şimdi bir ebe seçeceğim, o sincap olacak ve onu dışarı çıkaracağız, hepinize bir kozalak vereceğim ve ebe dışarı çıkınca hepiniz kozalağınızı istediğiniz yere saklayacaksınız” der. Ebe dışarı çıkınca kozalaklar saklanır. Daha sonra ebe sınıfa çağırılır ve kozalakları aramaya başlar. Ebe kozalakları ararken diğer çocuklarda el çırparak, şu şarkıyı söyler.
“Sincap fındık nerede,
Sepetin boş elinde,
Sakladık bulamazsın,
Bugün aç kalacaksın”
Şarkı iki kez söylendikten sonra sincabın sepetindeki fındıklar sayılır. Sincap alkışlanır ve yeni ebeyi seçme hakkı verilir.
Kazanımlar
Kazanım 1. Saklanmış olan nesneleri bularak toplar.
KURT ACIKTI
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Yere bir daire çizilir. Daire kurdun evi kabul edilir. Kurt seçilen çocuk, evin içindedir ve diğer çocuklar kuzu rolünde kurdun etrafında “mee.. mee...” diyerek gezerler. Kurdun amacı daireden çıkmadan kuzuları evinin içine çekmeyi başarmaktır. Bu arada kurt “çok acıktım..çok acıktım diyerek” oyuna heyecan katar. Kurdun yakaladığı her kuzu yenmiş kabul edilir. Kurt bütün kuzuları yakaladığında ya da yorulduğunda ebeyi seçme hakkı verilir. Oyun böylece devam eder. Çocuklara kurt ve kuzu maskeleri yapılarak oyun daha eğlenceli hale getirilebilir.
Kazanımlar
Kazanım 1. Sözel yönergelere uygun olarak yürür.
FARELERİ YAKALAYALIM
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Öğretmen çocukların sayısına göre fare kuyrukları ve bir tane de kedi kuyruğu hazırlar. Hazırlanan kuyruklar çocuklara takılır. Çocukların arasından bir kedi seçilir. Diğer çocuklar fare olur. Serbest bir alanda gezinirler. Kedi olan çocuk diğer çocukları kovalar. Kuyruğundan yakalamaya çalışır. Yakalanan çocuk ebe olur ya da isteyen çocuklara ebe olma hakkı verilir. Etkinlik bu şekilde devam eder.
Kazanımlar
Kazanım 1. Belirli bir alanda serbestçe koşar.
Kazanım 2. Koşmakta olan arkadaşını yakalar.
BALON PATLATMA OYUNU
Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli lokomotor hareketleri yapabilme
Uygulama: Bütün çocuklar balon kabul edilir. Bir çocuk ebe seçilir. Ebenin görevi balonları yakalayıp eliyle patlatmaktır. Çocuklar bir alanda serbestçe gezinirler. Ebe olan çocuk yakaladığı çocuğa dokunur ve dokunulan çocuk da “pat” sesini duyunca yukarı zıplar ve hemen ardından yavaşça yere çömelir. Bütün balonlar patlayınca başka bir çocuk ebe seçilir. Oyun böylece devam eder.
Kazanımlar
Kazanım 1. Belirli bir alanda serbestçe koşar.
Kazanım 2. Ebe rolündeki arkadaşından kaçar
SİNCAP FINDIK NEREDE OYUNU
Amaç 2. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme
Uygulama: Öğretmen daha önceden çocuk sayısında kozalak ve bir sepet hazırlar. Hazırladığı kozalakları çocuklara göstererek “çocuklar bunlar fındık şimdi bir ebe seçeceğim, o sincap olacak ve onu dışarı çıkaracağız, hepinize bir kozalak vereceğim ve ebe dışarı çıkınca hepiniz kozalağınızı istediğiniz yere saklayacaksınız” der. Ebe dışarı çıkınca kozalaklar saklanır. Daha sonra ebe sınıfa çağırılır ve kozalakları aramaya başlar. Ebe kozalakları ararken diğer çocuklarda el çırparak, şu şarkıyı söyler.
“Sincap fındık nerede,
Sepetin boş elinde,
Sakladık bulamazsın,
Bugün aç kalacaksın”
Şarkı iki kez söylendikten sonra sincabın sepetindeki fındıklar sayılır. Sincap alkışlanır ve yeni ebeyi seçme hakkı verilir.
Kazanımlar
Kazanım 1. Saklanmış olan nesneleri bularak toplar.
OYUNUN 1:AY-YILDIZ-GÜNEŞ
YAŞ GRUBU: 6 Yaş
AMAÇ:Bedensel Koordinasyon Gerektiren Belirli Lokomotor Hareketlerini Yapabilme
KAZANIM:
1. Sesli uyaranlara uygun olarak koşar.
2. Görsel uyaranlara uygun olarak koşar.
3. Hem sesli hem görsel uyaranlara uygun olarak kaşar.
4. Belli bir mesafeyi istenilen zaman koşar.
5. Belli bir mesafeyi istenilen sürede koşar.
UYGULAMA:
Çocuklar oyun alanına toplanır.Sınıfın değişik yerlerine Ay,Yıldız,Güneş resimleri olan kartonlar asılır.Çocuklar,öğretmen bir kez elini şaplattığında aya;iki kez şaplattığında yıldıza;üç kez şaplattığında ise güneşe doğru koşarlar
Öğretmen elini şaplattıkça çocuklar koşar yanlış yöne koşan çocuklar oyundan çıkar ve sona kalan çocuk tebrik edilir.
OYUNUN 2: DALGA GELİYOR
YAŞ GRUBU: 6 Yaş
AMAÇ:Bedensel Koordinasyon Gerektiren Belirli Lokomotor Hareketleri Yapabilme
KAZANIM:
1. Sesli uyaranlara uygun olarak yürür.
2. Sözel uyaranlara uygun olarak yer değiştirir.
3. Görsel uyaranlara uygun olarak yürür.
4. İstenilen alan ve zaman içerisinde serbest hareket eder.
5. İstenilen zaman konum değiştirir.
UYGULAMA:
Çocuklar kendi aralarında her çocuğa bir balık adı verirler. Bir ebe seçilir. Oyun alanında istedikleri yerde bir daire çizerek yerlerini belli ederler. Ebenin yeri yoktur. Ebe balıkların adını söyledikçe adı söylenen balık, ebenin arkasına geçer ve onunla gezmeye, hoplamaya, zıplamaya başlar. Ebe birden ‘dalga geliyor’ diye bağırmaya başlar. Ebenin arkasında olan balıklar istedikleri bir daireyi kapmaya çalışırlar. Açıkta kalan balık, ebe olur. Oyun yeniden başlar.
OYUNUN 3: ALİ BABA SAAT KAÇ
YAŞ GRUBU:6 Yaş
AMAÇ:Bedensel Koordinasyon Gerektiren Belirli Lokomotor Hareketleri Yapabilme
KAZANIM:
1. Sözel yünergelere uygun olarak konum değiştirir.
2. Bir mesafeyi istenilen şekilde tamamlar.
3. Sözel yönergelere uygun olarak adım atar.
4. Görsel uyaranlara uygun olarak adım atar.
UYGULAMA:
Çocuklar oyun alanında düz sıra halinde dururlar.İçlerinden bir ebe seçilir.Ebe Ali Baba olur ve karşılarında durur.Çocuklar sırayla ebeye ‘Ali Baba Saatin Kaç’diye sorarlar.
Ebe her çocuğa değişik bir saat söyler.Çocuklar ebenin söylediği sayı kadar ebeye doğru adım atarak ilerlerler.Ebeye ilk yaklaşan ve dokunan çocuk ebe olur.Oyun bu şekilde devam eder
OYUNUN 4: AÇ FİL İLE ŞİŞMAN FİL
YAŞ GRUBU: 6 Yaş
AMAÇ:Bedensel Koordinasyon Gerektiren Belirli Lokomotor Hareketleri Yapabilme
KAZANIM:
1. Sesli uyaranlara uygun olarak koşar.
2. Görsel uyaranlara uygun olarak koşar,
3. Görsel uyaranlara uygun olarak yürür.
4. İstenilen alan içinde serbest hareket eder.
5. Bir mesafeyi istenilen şekilde tamamlar.
UYGULAMA:
Saymaca ile bir çocuk seçilir.Bu çocuk kızgın şişman fil olur, sınıfın bir kenarında durur ve etrafına geniş bir çizgi çizilir,burası şişman filin alanı olur..karşı tarafında ise zayıf aç fil bulunur.Çocuklar,şişman filin önündeki yiyecekleri şişman file yakalanmadan aç file götürmeye çalışırlar.
Şişman fil yiyeceklerini almak isteyen ve sınırları içindeki bir çocuğu yakalarsa o çocuk ebe olur ve oyun bu şekilde devam eder.
OYUNUN 5: KEDİ FARE OYUNU
YAŞ GRUBU: 6 Yaş
AMAÇ: Bedensel Koordinasyon Gerektiren Belirli Lokomotor Hareketleri Yapabilme
KAZANIM:
1. Görsel uyaranlara uygun olarak yürür.
2. Sesli uyaranlara uygun olarak koşar.
3. Görsel uyaranlara uygun olarak koşar.
4. İstenilen alan içerisinde serbest hareket eder.
5. İstenilen zaman istediği şekilde konum depiştirir.
UYGULAMA:
Sınıfın ortasına aralarda birer metrelik boşluk olacak şekilde geniş bir alan çizilir.Oyunculardan biri kedi,diğerleri ise fare olur.Çizilen alanın bir köşesine kedi yuvası yapılır ve kedi yuvasına geçer,alana peynir serpiştirilir,
Fareler,alan çizilirken bırakılan boşluklardan bahçeye girip peynirleri kediye yakalanmadan almaya çalışırlar,Eğer fareler peynirleri alırken kedi uyanırsa kedilerin bahçeye girdikleri boşluklardan kaçmaları gerekir.Kaçamayıp kediye yakalanan fare kedi olur ve oyun devam eder
Oyun 1:
Bayrak Verme
Amaç 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipulatif hareketleri yapabilme.
Kazanımlar:
1.Belirlenen nesneyi tutar.
2.Nesne ile hareket eder.
3.Nesneyi yakalamaya çalışır.
4.Nesneyi başka bir arkadaşına verir.
5.Nesneyi hareket halindeyken bir arkadaşına verir.
Çocuklar oyun alanında dağınık şekilde dururlar.Bir ebe seçilir.Çocukların bir tanesinde bir bayrak vardır.Ebe bayraklı çocuğu kovalamaya ve tutmaya çalışır.Elinde bayrak olan çocuk bayrağı yakalanmadan bir başka arkadaşına verir, yakalanırsa ebe olur.Bayrak elden ele dolaşır.
Oyun 2:
Canlı Halat
Amaç 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipulatif hareketleri yapabilme.
Kazanımlar:
1.Halatı sıkıca tutar.
2.Arkadaşına tutunur.
3.Halatı çeker.
4.Arkadaşını çeker.
5.Halatı kendisine doğru oynatır.
Yaklaşık eşit güçte ve eşit sayıda çocuklar, iki gruba ayrılırlar.Her gruptaki çocuklar, karşılıklı olarak bir halata sarılırlar ve karşı tarafı kendilerine çekmeye çalışırlar.Hangi taraf, diğerlerini kendi tarafına çekerse oyunu kazanır.Diğer grup birer hayvan taklidi yapar.Yeniden grup oluşturularak oyun yenilenir.
Oyun 3:
Çanı Çaldır
Amaç 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipulatif hareketleri yapabilme.
Kazanımlar:
1.Topu dengeli şekilde atar.
2.Topu hedeften geçirir.
3.Topu hedefteki çana değdirmeye çalışır.
4.Topu arkadaşlarıyla koordineli şekilde hareket ederek atar.
5.Topu hızlı bir şekilde hedefe atar.
Sağlamca bir ip, iki ağaç arasına gergin olarak bağlanır.İpin ortasında, iple birleşen kısmına çan bağlanmış çember tutturulur.Çocuklar sıra ile topu çemberden geçirmeye ve geçirirken de çanı çaldırmaya çalışırlar.Oyun gruplara ayrılarak da oynanabilir
Oyun 4:
İp Tutma
Amaç 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipulatif hareketleri yapabilme.
Kazanımlar:
1.İpi arkadaşlarıyla koordineli şekilde tutar.
2.İpi zamanlama yaparak bırakır.
3.İpi bıraktıktan sonra tekrar tutar.
4.İpi bıraktıktan sonra çabuklukla tutar.
5.Arkadaşlarını izleyerek yakalamaya çalışır.
8-10 m. Uzunluğunda bir halat iki ucu birleştirilerek düğümlenir, büyük bir daire yapılır.Çocuklar ipin iç kısmından tutarak dairenin içinde halka olurlar.İp arkadan gergin vaziyette tutulur.Seçilen ebe dairenin ortasında durur.İpi tutan çocuklar zaman zaman ipi bırakarak ebeye yaklaşmaya ona dokunmaya çalışırlar.Ebe onları kovalar.Kovalanan çocuk ebe kendisini yakalamadan tekrar ipi tutabilirse kurtulur.Tutamazsa ebe olur.Oyun bu şekilde devam eder.
Oyun 5:
Yüzük Bulma
Amaç 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipulatif hareketleri yapabilme.
Kazanımlar:
1.İpi koordineli şekilde tutar.
2.Diğer arkadaşlarına yönelik ipi hareket ettirir.
3.Yüzüğü ipte hareket ettirir.
4.Yüzüğü ipin üzerinden arkadaşına verir.
5.Yüzüğü ipin üzerinden ebeye hissettirmeden arkadaşına verir.
Çocuklardan bir tanesi ebe olarak seçilir.Diğer çocuklar halka olurlar.Öğretmen halkanın etrafına bir ip gerer.İpte bir yüzük vardır.Halka olan çocuklar ipi tutarlar ve ebeye hissettirmeden yüzüğü birbirlerine verirler.Ebe yüzüğü bir çocukta yakalarsa o çocuk ebe olur.
İp ile Hareket Edelim
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme.
Kazanımlar:
1.Dengesini kaybetmeden yere konulan ip üzerinde ileri-geri yürür.
2.Yerdeki düz ipin bir sağına bir soluna çift ayak sıçrayarak atlar.
3. Yerdeki düz ipin bir sağına bir soluna tek ayak sıçrayarak atlar.
4.Helezonik şekilde yere konan ipin üzerinde dengeli bir şekilde ileri geri yürür.
5.Değişik şekillerde yere konan ipin üzerinde dengeli bir şekilde ileri geri yürür.
Çocuklarla birlikte sınıfınızın geniş bir alanını seçin ve onlara önce ipleri tanıtın.Daha sonra ipleri kullanarak değişik hareketleri deneyeceğinizi söyleyin.Önce çocukların ipleri kendilerinin değişik hareketleri deneyerek incelemelerine fırsat verin.Daha sonra aşağıda önerilen hareketlere benzer hareketleri yapmaları için yönlendirir.
• Düz çizgi halinde yere konan ipin üzerinden önce ileri doğru, sonra geriye doğru yürüme,
• Düz çizgi halinde yere konan ipin bir sağına, bir soluna; önce çift ayak, sonra tek ayak sıçrayarak atlama,
• Helezonik şekilde yere konan ipin üzerinden önce ileri doğru, sonra geriye doğru yürüme,
• Birbirine 30 cm mesafede yere paralel olarak konmuş ipler arasından adımlayarak yürüme,
• İpi kollar arasında göğüs hizasında gererek sıçrama,
• İpi kollar arasında göğüs hizasında gererek, bacaklar iki yana açıkken sağa sola esneme,
• İpi kollar arasında sırtta gererek olduğu yerde sıçrama,
• İpi kollar arasında sırtta gererek ileri-geri sıçrama.
Kaç Değişik Şekilde Yürüyebilirim?
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme.
Kazanımlar:
1.Parmak ucunda dengeli bir şekilde yürür.
2.Yan yana dengeli bir şekilde yürür.
3.Tek ayak üzerinde sıçrayarak dengeli bir şekilde yürür.
4.Kendi etrafında dönerek yürür.
5.Geri geri dengeli yürür.
Çocuklarla birlikte yere daire şeklinde oturun.Daha önceden hazırladığınız resimli kartları inceleyin.İnceleme sırasında hareketlerdeki benzerlik ve farklılıklara dikkat çekin.Daha sonra “Kaç değişik şekilde yürüyebilirim?” sorusunu yönelterek çocukların ürettikleri yürüyüş şekillerini deneyerek göstermelerine yardımcı olun.Aşağıdaki örnekleri kullanarak çocukların çok değişik yürüme şekilleri önermelerine destek olun.
• Adımlayarak yürüme
• Sıçrayarak yürüme
• Yan yan yürüme
• Geri geri yürüme
• Tek ayak üzerinde sıçrayarak yürüme
• Sürünerek yürüme
• Kendi etrafında dönerek yürüme vb.
Uygulama sırasında her çocuğun birbirinden farklı yürüyüş şekli önermesini sağlayın.
Arkamdakini Yakala
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme.
Kazanımlar:
1.Dengeli bir şekilde koşar.
2.Duruma göre koşarken aniden durur.
3.Denge gerektiren hareketleri yapar.
4.Koşarken dengeli sıçrar.
5.Koşarken belirli nesnelerin üzeriden atlar.
Çocuklar arasından bir ebe seçilir.Öğretmenin başla komutu ile çocuklar oyun alanında serbest koşarlar.Ebe bir kişiyi yakalamaya çalışır.Kaçan çocuk bir arkadaşının önüne geçip durduğu anda, arkadaki çocuk hemen kaçmaya başlar.Ebe onu yakalamak zorundadır.Kaçan çocuk da başka bir arkadaşının önünde durmaya çalışır.Ebe tarafından yakalanan çocuk ebe ile yer değiştirir.Ve oyuna devam edilir.
Atlı Karınca
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme.
Kazanımlar:
1.Tempolu bir şekilde yürür.
2.Tempolu bir şekilde koşar.
3.Bir nesneyi tutarak koşar.
4.Yönergeye uygun, aniden ters istikamete koşar.
5.Yönergeye göre koşarken aniden durur.
Uzunca bir çamaşır ipinin iki ucu düğümlenir, halka yapılır.Çocuklar bu ipi sol (ya da sağ) elleriyle tutarlar.Halka bozulmadan düzgün, tempolu adımlarla yürürler.Daha sonra ip bırakılmadan koşmaya geçilir.
-El değiştir! denilince, bu kez çocuklar ters yöne yürür veya koşarlar.
-Atlıkarınca yavaşla!...Dur!... denilince çocuklarda durur.Oyun bir süre yürüyüş ve koşulardan sonra bitirilir.Halkada ipi en güzel tutan, el değiştirirken şaşırmayan çocuklar alkışlanır
Ayak Yere Basmaz
Amaç 3:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli denge hareketlerini yapabilme.
Kazanımlar:
1.Dengeli bir şekilde koşar.
2.Dengeli bir şekilde koşarken atlar.
3.Koşarken aniden yere oturur.
4.Koşarken öndeki engelin üstüne çıkar.
5.Koşarken sıçrayarak hareket eder.
Oyuncular arasından bir ebe seçilir.Diğer çocuklar sınırı belli edilmiş bir alan içine dağılır.Ebe ayağı yere basanları kovalamaya başlar.Diğerleri de kendini kurtarmak ve yakalanmamak için, ayaklarını yerden kesmeye çalışırlar. (Bir yere oturup ayakları yukarı kaldırabilir veya isterse AMAÇ 4:El Göz Koordinasyonu Gerektiren Belirli Manipulatif Denge Ve Lokomotor Hareketleri Yapabilme
Oyun Etkinliğinin Adı:Yağmur- Dolu- Sel
Kazanımlar:1:İşitsel yönergelere uygun denge hareketlerini yapar.
2:Yavaş ritmde yürür.
3:Hızlı ritmde sıçrar.
4: Sürekli ritmde koşar.
5:İşitsel yönergelere uygun anidern durur, başka harekete geçer.
Oyun Etkinliği:Öğretmen sınıfa tef, marakas yada trampet getirir ve ritm tutar.Yavaş ritm tutulduğunda (yağmur) yürüyüş,hızlı ritm tutulduğunda (dolu) sıçrama, sürekli ritm tutulduğunda (sel) koşma hareketlerini yaparlar.Öğretmen ritmle birlikte ritme uygun olarak yağmur-dolu-sel kelimelerini kullanabilir.
Oyun Etkinliğinin Adı:Heykeltıraş Oyunu
Kazanımlar: 1:Tek ayak üze4rinde sıçrar.
2:Ayaklarını omuz genişliğinde açarak çömelir.
3:Kolları yere paralel öne/yana açarak çömelir.
4:Kolları yukarı doğru uzatarak parmak ucunda yükselir.
5:Planör Duruşu yapar.
Oyun etkinliği:Öğretmen heykeltıraş olur,çoçuklar da çamur olur.Çamurdan çoçuklar heykeltıraş olan öğretmenin komutlarını dinleyerek şekil alırlar.Öğretmen tek ayak üstünde durur,sıçrar,çömelir,parmak ucunda yükselir,v.b.hareketleri yapar.Çoçuklar da bu hareketleri taklit ederler.
Oyun Etkinliğinin Adı:İp Üstünde
Kazanımlar:1:İpin üzerinde ileri/geri doğru yürür.
2:İpin üzerinde yan yan yürür.
3: İpin üzerindeparmak ucunda yükselerek yürür.
4: İpin üzerinde bacağı öne –arkaya veya sağa-sola kaldırarak yürür.
5: İpin üzerinde topuk-ayak ucu teması ile ileri/geri doğru yürür.
Oyun Etkinliği:Çocuklar yan yana dizilir ve her birinin önüne aynı uzunlukta (ortalama 1m.)ip konulur.Çocuklar öğretmenin çeşitli denge hareketlerini yaparlar.
Oyun Etkinliğinin Adı:Yılanlı Yolda Macera
Kazanımlar:1:Kollar yana açılarak tek ayağın üzerinde 5 kere zıplar.
2:Kısa/uzun mesafelerden atlar.
3:Parmak ucunda 15 sn.yürür.
4:Çapraz adımlarla ileri/geri yürür.
5:Engellerin üzerinden parmak ucunda sıçrayarak geçer.
Oyun Etkinliği azeteden oluşturulmuş yılanlar sınıfta yerlere gelişigüzel biçimde bırakılır.Sonra yılanlarla dolu bir yolda yürüyüşe çıkılacağı anlatılır çocuklara.Çocuklar yılanlara basmadan eğitimcinin verdiği yönergeler göre hareket eder.Ör:Topuk parmak ucu temasıyla yürüme,tek/çift ayak zıplayarak,sekerek,yılanların üzerinden atlayarak ilerleme da yönergeler verilebilir.
AMAÇ 2:Bedensel koordinasyon gerektiren belirli manipülatif hareketleri yapabilme.
Oyun Etkinliğinin Adı: Hacıyatmaz
Kazanımlar:1:Topu aşağıdan/yukarıdan hacıyatmaza atar.
2:Topu uzaktan/yakından hacıyatmaza atar.
3:Topu hızlı/yavaş hacıyatmaza atar.
4:Topu koşarak hacıyatmaza atar.
5:Farklı büyüklükteki topları hacıyatmaza atar.
Oyun Etkinliği:Çocuklar yan yana hacıyatmazın karşısına hepsi bir tarafta olacak şekilde geçerler.Çocuklara toplar dağıtılır ve öğretmenin yönergelerine uygun olarak ellerindeki topları çeşitli şekillerde hacyatmaza atarlar.Daha sonra çocuklara farlı büyüklükte toplar verilerek bunları atmaları istenir.
Oyun Etkinliğinin Adı: Nesne Taşıma
Kazanımlar:1:Farklı ağırlıktaki nesneleri kaldırıp taşır.
2:Parmak ucunda elindeki nesneyi başının üstünde taşır.
3:Çapraz adımlar ile elindeki nesneyi taşır.
4:Nesneyi çift ayak sıçrayarak göğüs hizasında taşır.
5:Belli ağırlıktaki fasülye torbalarını el değiştirerek taşır.
Oyun Etkinliği:Bir tane uzunca başlangıç çizgisi birtane de varış çizgisi çizilir.ama bu çizgiler bütün çocukların yanayana gidebilecekleri kadar uzun olmalı. Sınıftaki çeşitli oyuncakları öğretmenin yönergelerine uygun olarak iki çizgi arasında taşırlar.Ama burada önemli olan çocukları yarış içine sokmamaktır. Öğretmen buna dikkat etmeli.
Oyun Etkinliğinin Adı: Top Kalede
Kazanımlar:1:Topu kaleye yuvarlar.
2 uran topa tekme atar.
3:Hareketli topa tekme atar.
4:Yürürken topa tekme atar.
5:Koşarak topa tekme atar.&nb
www.dersturkce.com
2024