Bütün Okul Anlayışı:
Tüm dünyada enerji verimliliğini sağlamak ve yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmek amacıyla gereklilikler doğrultusunda her yıl yeni enerji politikaları üretiliyor. Enerji kullanımının eğitim süreçlerine ve müfredata entegre edilmesini amaçlayan politikalar doğrultusunda bazı aktiviteler planlanıyor ve uygulanıyor. Bu politikalardan biri de “Bütün Okul Anlayışı.”
Bütün Okul Anlayışı kapsamında tasarlanan aktiviteler içinde öğrencilerin de aktif katılımının sağlandığı enerji takımları oluşturmanın yanında enerji kullanımını gösteren akıllı tahtaların kullanımı gibi teknolojik donanımlarla desteklenmiş ölçümleme araçlarıyla dahi söz konusu. Şimdi gelin Bütün Okul Anlayışı hangi aktiviteleri ve enerji planları kapsıyor birlikte öğrenelim.
Sayaçların Okunması
Enerji kullanım ölçümlerinde doğru veri kullanımı sağlanması için en doğru yol fatura takibi yerine sayaçların okunmasıdır.
Faydaları
- Yanlış ölçümlerin ve faturaların hızlı tespiti,
- Aşırı kullanımın fatura gelmeden önce tespiti
- Sayaç okumalarının eğitim programına dâhil edilmesi
İzlenecek Yol
- Sayaçların belirli aralıklarla günün aynı saatinde okunması
- Sayaçtan okunan sonuçların bir liste halinde tutulması
- Sayaçlardan gelen verilerin faturalar ile kontrol edilmesi ve belirlenen enerji kullanım hedefleri ile karşılaştırması
- Yanlış fatura ve aşırı kullanım durumlarında eyleme geçilmesi
Sayaçların okunması görevine öğrencilerin aktif olarak dâhil edilmesiyle öğrencilerin enerji kullanımına dair ilk elden bilgi verilmiş olur. Eğer sayaç öğrencilerin erişiminin sağlanabileceği bir yerde değilse sayaçtan alınan veriler öğrenciler ile paylaşılabilir.
Okulun enerji kullanımın diğer okullarla karşılaştırılması(Benchmarking)
Okulun metrekaresi ile (bilinmiyorsa gerekli mercilerle iletişime geçilerek öğrenilebilir) diğer okullar arasında enerji kullanımı karşılaştırılabilir.
Okullarda Enerji Yürüyüşleri
Öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımıyla okuldaki enerji kullanımının denetlendiği, bina için enerji kontrol yürüyüşlerin düzenlenmesi.
Enerji Eğitimi
Enerji için yeni bir ders oluşturmak yerine enerji ile ilgili bilgiler bilim, coğrafya, tarih, fizik gibi derslere entegre edilebilir. Böylece enerji eğitiminin farklı yönleri daha geniş bir şekilde ele alınabilir ve öğrencilere aktarılabilir.
Eğitim programında gündelik hayattan iyi örnekler paylaşılıp uygulanarak eğitim daha verimli kılınacaktır. Bütün okul anlayışında öğrenciler okulun enerji tüketiminde kendilerini sorumlu hissedecek ve katkıda bulunacak birer paydaşlardır.
- Enerji eğitiminde ayrıca tasarruf edilen enerji verileri öğrencilerle paylaşılmalıdır.
- Enerji tasarrufundan elde edilen gelir yine eğitim amaçlı kullanılmalıdır.
Enerji Farkındalık Kampanyaları
Okulda olan herkesin sürece aktif katılımının sağlandığı bir platform oluşturulmalıdır.
Bu platformda;
- Herkesin sorunları ve problemleri tespit edilmeli, enerjinin daha verimli kullanılması için tavsiyeler paylaşmalı
- Program başladığından beri hangi eylemler hayata geçirildi ve nasıl sonuçlandı değerlendirilmeli
- Eylem planlarının yürütülmesine katkı sağlanmalı
- Belli aralıklarla eylem planı nasıl devam ediyor denetlenmeli ve bu ilgili konular bu platformda konuşulmalı ve tartışılmalıdır.
Program 2 veya 3 yıl için planlanmalıdır, uzun süreli programlar kısa süreli programlardan çok daha etkin olacaktır.
Yenilebilir Enerji
Eğer okulunuzun yenilebilir enerjiden ve yeni enerji sistemlerinden faydalanma fırsatı varsa mutlaka değerlendiriniz.
Bütün Okul Anlayışı başlığı altında paylaştığımız aktivitelerden çoğu kaynak ihtiyacı olmaksızın gerçekleştirilebilecek aktivitelerdir. Bu sebeple yarının enerjisini bugünden biriktirmeye başlayabilirsiniz.
Okulların Halka Açılması, hayat boyu öğrenme, sosyal kültürel etkinlikler, uygulama örneklerinin paylaşılması
Konu Linki: Okulların Halka Açılması Seminer Çalışması-Okulların Halka Açılması Seminer Çalışması http://www.erguven.net