SU HAYATTIR İLE İLGİLİ YAZI VE AFİŞLER 2023-2024




SU HAYATTIR İLE İLGİLİ YAZI VE AFİŞLER



Ekleyen: DersTurkce.COM | Okunma Sayısı: 6676

SU HAYATTIR İLE İLGLİ AFİŞLER VE YAZILAR


 

SU HAYATTIR İLE İLGİLİ YAZILAR

  Yılmaz Garip Gazeteci-Yazar

yilmaz.garip@ipa.com.tr

 

      Su, her türlü canlının beslenebilmesi için nasıl ki vazgeçilmez ise, insan için de vazgeçilmezdir.

       Uzmanlar, yakın gelecekte suyun petrolden daha kıymetli olacağını savunmaktadır. Ancak, balığın suda yaşayıp, suyun kıymetini bilemediği gibi, insanlar da suyun kıymetini bilememektedir. Su, ileride değil, geçmişte ve günümüzde de en kıymetli üç şeyden biridir. Nedir bu üç şey?

       Hava, su ve gıda.

       Bu müthiş üçlü olmasa insanoğlu yaşayamaz. Su bulamadığımızı, nefes alabilecek kadar havaya muhtaç olduğumuzu veya aç kaldığımızı bir an düşünmek bile feci bir şey.

       Beynimizin dörtte üçü, kanımızın beşte dördü, kemiklerimizin beşte biri, adalelerimizin dörtte üçü hep sudur.  Akşam yatmadan önce alınan bir bardak su kalp krizi ve felci önlediği gibi, sabah yataktan kalkınca hemen içilen iki bardak su iç organların rahat çalışmasını temin eder. Yemekten yarım saat önce alınan bir bardak su hazmı kolaylaştırırken, banyodan önce içilen bir bardak su tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.  Vücut ısısının düzenlenmesi, hücrelere gıda ve oksijen taşınması, yediklerimizin enerjiye çevrilmesi, vücuttaki toksinlerin atılması, hayati organlarımızın rahat çalışabilmesi ve korunması, eklemlerin rahat çalışabilmesi, cildimizin sağlıklı ve kırışıksız kalabilmesi hep su ile mümkün olabilmektedir.

       Fakat bütün bu saydığımız ve sayamadığımız daha nice faydalı işlerin meydana gelmesinde göz ardı edilmemesi gereken en önemli şey, içtiğimiz suyun temiz olmasıdır. Bu, çok önemlidir. Çünkü, gelişen teknoloji ile birlikte soluduğumuz hava ve yediklerimiz dahil olmak üzere sularımız giderek kirlenmektedir. Kimyasal atıkların çoğaldığı günümüzde temiz su bulabilmek zorlaştı. Su kaynaklarımız bile kirlenmeye başladı.

       Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı olduğu halde, içme suları ancak yüzde altısını teşkil ediyordu. Küresel ısınma ile birlikte dünyadaki içme suyu oranı binde yirmi beş seviyelerine düşmüştür. Bunun bile tamamı arzu edilen içme suyu ölçülerinde değildir. Nehirlerdeki kirlilik oranları da giderek artmakta olup, bugün Afrika kıtasında tam on ülkenin içinden geçmekte olan Kongo nehri, başta sıtma olmak üzere bir çok hastalığın mikrobunu bünyesinde taşımaktadır.

       Özellikle temiz suyun önemini çok iyi anlamalıyız. Şişe ve damacanalarla alıp tüketmekte olduğumuz sular bile sağlıklı bir vücudun isteklerine cevap verememektedir. Çünkü yine konunun uzmanları belirtiyorlar ki, temiz su yirmi dört saat içerisinde tüketilmelidir. Aksi taktirde organizma üzerindeki pozitif etkisi azalmaktadır. İçtiğimiz suyun günlük olup olmadığını sürekli kontrol edebilmemiz mümkün olmadığına göre yapılacak tek iş, her evde suyu atomize etmek suretiyle moleküllerine ayıran su ayrıştırma cihazlarından  bir tane bulundurmaktır. Böylece içtiğimiz suyun temiz ve taze olduğundan emin oluruz. Çocuklarımızın sağlıklı yetişebilmesi biraz da buna bağlıdır. Hele su içme ihtiyacını çay içerek veya buna benzer yollarla  gidermeye kalkışanlar büyük bir yanlışın içine düştüklerinden habersizdirler. Çünkü vücut, alınan çaydaki suyu kullanabilmek için, hemen hemen bir o kadar su harcamak zorunda kalır. İnsan susamadan su içmelidir. Bilinmelidir ki susadığımızda vücut alarm sistemi harekete geçmiş, acilen su istemektedir. Bu da sağlığımızı önemli ölçüde etkileyen bir faktördür.

       Halk arasında yarım asırdan beri söylenegelen bir söz vardır: “Vücudumuzun az da olsa mikroba da ihtiyacı var.” Bu sözün bir asır öncesine kadar doğruluğu belki kabul edilebilirdi. Ancak günümüz için geçerliliğini çoktan yitirmiş bir sözdür. Eskiden çocuk, çöplükte bulduğu elmayı yıkamadan yer ve hasta olmak şöyle dursun, topaç gibi olurdu. Şimdi ise tam tersi, artık alabildiğine mikropsuzluğa ihtiyacımız var. Gelişen teknoloji ve artan kimyasal atıklar çevreyi ve içme sularımızı kirletmeye yetiyor da artıyor bile. Tüketmekte olduğumuz gıdalar hormonlarla, kimyasallarla, genetik yapısı değiştirilmekle zaten sağlığımızı tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ayrıca zehir solumakta olduğumuzu da unutmayalım. Mikropsuz ortam bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Onun için temiz havaya olduğu kadar  temiz suya da muhtacız.

       Allahü teala bu muhtaçlığımızı hasrete dönüştürmesin!

       Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

2- 

Su hayattır...

Su hayattır. Hayatın bir adı da”su” dur bir bakıma.Su susamanın sebebi... Mademki su yaratılmış,her doğan canlı suya hasret; hasret olacaksa vuslatta olacaktır. Öyle ya kavuşamazsak özlemezdik.
Vücudumuzun dörtte üçü suyla kaplıdır. Yine de bir yudum suya ihtiyaç duyar canlı olan her şey.
Dudakları kuruyan hasta su ister, yaralı suya muhtaçtır,
Su alan nebatatın yaprakları parlar,
Hayvan su içer kuyruk sallar. Kuş su içer öter...
Toprak su içer hoş koku salar ortalığa.
Son nefeste insanın ağzına iki damla su dökerler...

Su hayattır, hayatta olan her şeyin adıdır bir bakıma. Doğumla ölümün birbirine yakınlığı kadar su ile hayatta birbirine yakındır..

Neler anlatır bizlere;
Yağmur damlaları...
Yaprakların üzerinde kalan damlalar...
Kapalı çeşme musluğundan akan damlalar...
Damlaların meydana getirdiği sivri saçak buzlardan akan damlalar...
Gözlerden akan billur inci gibi damlalar...
Seyredin, seslerini dinleyin.
Çağlayanlardan, ırmaklardan, derelerden akan suyun gerçekten Hz.Peygamber(s.a.v.) efendimizin ayağının tozuna yetmek için başını taştan taşa vurarak asırlardır akıp durmadığını iddia edebilir misiniz. Su içen kuşun her yudum suda gagasını havaya kaldırarak suyu veren Rabbine şükür halinde olduğunu görmedik mi?
Yada sünbüllerin sabah vakti başlarını bir sağa bir sola sallayıp dururken derviş edasıyla zikir halinde olmadığını görmedik mi?

Bir bardak suda derya saklıdır görmesini bilene. Ondan mıdır kalp gözü kapalı olanların bir bardak suda fırtınalar koparması bilinmez ama içimizde gel-gitler yaşadığımız zaman yitiririz su gibi aziz bildiğimiz her şeyi. Bulanan sular durulduğunda nasıl dibi gözüküyorsa ruhumuzda aydınlandığı zaman anlam kazanır her şey. Oysa suyun mahiyeti her yerde aynidir. Bardakta, kuyuda, gölde,derede,okyanusta...Dalgalanmadan durulmaz sular der büyüklerimiz. Onlar bilirlerdi hayatı suyla selamlayıp hayattan suyla veda ettiğimizi.. Suya düşen su damlası sıçrar yukarıya doğru. Bu suyun suya yani aslına kavuşmasının sevincidir. Şükürdür bir bakıma. Oh demektir...Su toprağa düştüğünde toprak elverişli olursa bereket olur su. Toprak eğer suyu kabul etmezse sel olur. Buda felakettir. Bir damla su kaya deliğinde donarsa kayayı çatlatır.Görünen o ki; su damlalarında Hakk’ın gücü, kudreti , kuvveti gizlidir.

Birde kerametler vardır su üzerine. Musa peygamberin mucizesi değilmidir suyu ikiye ayırıp ayakları ıslanmadan sudan geçmek..Yada hz. İsmail bir topuk darbesiyle çölde aziz ve şifalı suyu fışkırtmadı mı? Arınmayı dünyada su ahirette ateş sağlıyor.Ateş gibi kızgın çöle düşen kervan vaha hasretiyle yanar. Çölün bir yerinde su mutlaka vardır. Bu aşkla geçilir çöl ve kavuşunca suya çölünde çöl oluş hükmü kalkar ortadan. Çünkü çölün hükmü suya kadardır. Öyle ya; suya kavuşulduğunda teyemmümünde hükmü kalkmıyor mu ortadan? 

Tüm bunlalara karşı yinede su konulu yazı yazmaya kalkan kişi bilir ne söylese ne yazsa suyun hakkını veremeyeceğini. Ebruzen sabırla, özenle, dengeyle su dolu teknenin önünde günlerce diz çökse de ayni ebruyu ikinci bir defa yapabilir mi? O tektir.Biriciktir..........

Suyu anlatmaya çalıştığında düşünür yazanda, okuyanda; Her kış kupkuru bir ağaç olarak karşımızda duran ağaçların gövdelerinde esirgenen suların, baharın gelişiyle ağaç gövdesinde yürüyerek yeniden doğuşu müjdelediğini. Hayat olan su ayni anda ölümde! Suyun bir adı hayat diğer adı ölüm öyleyse!

sulusepken





 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.