ÜLKEMİZDE KİTAP OKUNMAMASININ NEDENLERİ
Herkes bu sözleri söyler: "Kitap okumak kelime dağarcığınızı geliştirir ve daha fazla bilgi sahibi oluruz.”. Ama buna karşın ülkemizde kitap okuma oranı çok düşüktür.
Nedenini kendi fikirlerime göre anlatmak istiyorum.
Ülkemizde kitap olmasına rağmen okunmamaktadır. Çünkü bazı insanların vakti olmuyor. İşten yorgun argın geliyorlar ve dinleniyorlar, sonra vakti olmadığı için kitap okuyamıyorlar. Bazen de resimsiz, kalın bazı kelimeleri eski Türkçe ile yazılmış olan kitapları okumuyorlar. Bazen de arkadaş çevresi etkili oluyor. Bir çocuk sevdiği bir kitabı okurken bir arkadaşı onu görür ve kıskandığı için dalga geçer. Sonra çocuk buna alınır , kitap okumak istemez. Bazen de umursamazlar. “kitap okumuş da ne olmuş? Ha okumuşsun ha okumamış.” mantığıyla kitap okumazlar. Bazen de hava atmak için kitap alınır. Çocuk bir kitap alır sayfaları yarım okur ve diğerine geçer, okuduğunu anlamaz şekilde kitabı bitirir. Herkese “Ben bu kitabı bir günde bitirdim.” der.
İşte bu saydıklarımdan dolayı ülkemizde kitap okuma oranı düşüktür. Okumak için fırsat çok okumamak için mazeret çok...
Tolga DUMAN
8/A 70
KİTAP "OKU"MUYORUZ !!!
Kitap okumanın önemini hepimiz kabul ederiz. Ancak kitap okumanın önemini bilme ile kitap okuma arasında oldukça büyük uçurumlar vardır. Araştırmalar ve istatistikler gelişmişlik, demokratikleşme, düşünme, üretme ile kitap okuma arasında bir bağlantının olduğunu göstermektedir.
Bizim kitap okumaya ayırdığımız zamanın; 300 katını bir Norveçli ,210 katını bir Amerikalı, 87 katını katını bir İngiliz , 87 katını bir Japon ayırıyor. Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat daha fazladır.
Milli Eğitim Bakanlığı 1993 yılında kitap okuma üzerine bir araştırma yapmış. Bu araştırmada niçin kitap okunmuyor sorusuna verilen cevaplar şu şekildedir; % 50,2 kitap okuma alışkanlığım yok, % 16,6 yeterince zamanım yok, % 10,6 boş zamanım çok yoğun geçiyor. % 10,5 T.V video tercih ediyorum, % 4,6 kitap fiyatları pahalı, % 3,4 derslerim çok yoğun, % 1,9 diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız.
Kitap okuma konusunda hem para, hem zaman konusunda cimri olduğumuz gibi bazı konularda hiç cimri olmadığımız da bir gerçektir. Ülkemizde 95.000 kişiye bir kütüphane düşerken 95 kişiye bir kahvehane düşmektedir. Bir kitabın zar zor 5-10 bin baskı yaptığı ülkemizde bir kaset milyonlarca satabilmektedir.
Ülkemiz de ekonomik, sosyal ve siyasal alanda öenmli gelişmeler olmasına rağmen kitap okuma konusunda hala problemlerimiz var. Bu sorunu çözecek olan kişiler ise sadece kitap okuma alışkanlığı kazanan biz gençler olacaktır!..
Ayşe SEKMEN
8/A 1134
KİTAP OKUMA ORANI NEDEN DÜŞÜKTÜR?
Türkiye'de kitap okuma oranı düşük olduğu için insanlar okumayı yemek, içmek gibi bir ihtiyacı olarak görmüyor. Okuyarak bir şeyler öğrenebileceklerini düşünmüyorlar. Belki de içlerine okuma sevgisi aşılanmadığı için kitap okumuyorlar.
Teknoloji geliştikçe insanlar bunu yararına değil de tam tersine zararlarına çevirmeyi başarıyorlar. Tüm vakitlerini bilgisayar, internet başında geçiriyorlar ve kendilerine kitap okumak için vakit ayırmıyorlar. Belki de insanlar kitap okumayı boş vakit eğlencesi olarak görüyorlar. İnsanlar kitap okumayı boş vakit eğlencesi olarak görmeye devam ettiği sürece kitap okuma oranının yükselmesi pek de beklenilecek bir sonuç olamaz.
İnsanlar kitap okumanın faydalarından haberdar olmadığı için bu ülkenin kitap okuma oranı diğer ülkelere göre daha düşük.
Kübra GÜNDÜZ
8/A 1230
ÜLKEMİZDE KİTAP OKUMA SAYISI NEDEN AZDIR ?
Bence herkesin kendince bir sebebi vardır. Zamanım yok, kitap okumak sıkıcı gibi birçok sebep. Bence bazıları şöyle düşünüyor; niye kitap okuyalım ki hiç kimse kitap okumuyor. Herkes internette ya da televizyon izliyor.
Bir başka sebep de “Annem, babam kitap okumuyor ben niye okuyayım ?” Bir çocuğa örnek olmak için ilk önce anne ve babası kitap okumalı.
Bence bir insan daha güzel, daha anlamlı cümleler kurmak istiyorsa kitap okumalı.
Merve DEMİR
8/A 104
www.dersturkce.com
2024