HALİKARNAS BALIKÇISI
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Robert Ko¬leji ve Oxford Üniversitesi’ni bitirdi. Resimli Gazete’de çıkan bir öyküsünde, asker kaçaklarının yargılanmadan idam edilişini eleştiren bir yapıtı yüzünden, halkı savaşa karşı kışkırttığı gerekçesiyle 1924′te üç yıl Bodrum’a sürüldü. Sonradan affedilmesine karşın, Bodrum’dan ay¬rılmadı, oraya yerleşti. Balıkçılık, süngercilik, reh¬berlik gibi işler yaptı. öykü ve romancılığımızda deniz çığrını açan bir yazardır. Deniz insanlarını, denizi, Ege Denizi’ ef¬sanelerini, yıllarını verdiği Bodrum’u şiirsel bir anla¬tımla dile getirdi. Öykü ve romanlarından, eski Anadolu ve Yunan uygarlıklarını ve mitolojisini çok iyi bildiği anlaşılıyor. Üslup ve tekniğe gereken önemi vermemiştir.
1886-1973 yılları arasında yaşamıştır. İstanbul’da Robert Koleji’ni bitirdikten sonra Oxford Üniversitesi Yeni Çağlar Ta¬rihi Bölümü’nde öğrenim görmüştür. Türkiye’ye döndükten sonra, Resimli Ay, İnci dergilerinde yazılar yazmış, karikatürler çizmiştir. Bir eserinde halkı savaş aleyhine kışkırttığı gerekçe¬siyle üç yıl Bodrum’a sürülmüştür. Halikarnas Balıkçısı, daha sonra İstanbul’a dönmeyip İzmir’e yerleşmiştir. Hayatını gazetecilik ve turist rehberliği yaparak kazanmıştır. Cevat Şakir Kabaağaçlı, deniz hikayeleri ile tanınmıştır. Ege ve Akdeniz kıyılarındaki olaylardan esinlenerek eserler yazmıştır. Denizciler, balıkçılar, sünger avcıları, denize, karşı hayranlığını konu edinmiştir.
HALİKARNAS BALIKÇISI Edebi Hayatı
1926'dan sonra deniz hikâyeleriyle tanındı. Konularını Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi kıyı ve açıklarında gelişen, denize bağlı olaylardan çıkardı. İçinde yaşadığı, en küçük ayrıntılarına kadar bildiği hür ve asi denizi, kaderleri denizin elinde olan balıkçıları, dalgıçları, sünger avcılarını ve gemileri zengin bir terim ve mitologya hazinesinden güçlenerek, denize karşı sonsuz bir hayranlıktan gelen şiirli, yer yer aksayan, ama sürükleyip götüren bir anlatımla hikâye ve romana geçirdi.
Yazı ve düşünceleriyle Azra Erhat gibi döneminin önemli aydınlarını etkilemiş bir kişi olarak, çeşitli dillerden yüz kadar da kitap çevirmiş olan ve kendi eserlerinin sonraki baskıları yapılagelen Halikarnas Balıkçısı'na Kültür Bakanlığınca 1971 Devlet Kültür Armağanı verilmiştir.
Cevat Şakir Bodrum'da yaşadığı dönemde arkadaşları ile ilk Mavi Yolculuk fikirini ve uygulamasını gerçekleştirmişlerdir. Bu mavi yolculuklarda yanlarına aldıkları şeyler: Peynir, su, istanköy peksimeti, tütün ve rakı idi. Mavi yolculukta gazete okumaz radyo dinlemezlerdi. Amaç dünyadan kaçmak ve medeniyetten uzak olarak kafayı dinlemektir. Haftalarca denizde kalınır sadece acil ihtiyaçları temin etmek için karaya çıkılırdı. Oysa ki bugün yapılan mavi yolculuklarda her türlü lüks mevcuttur. Bu yolculuklar yazarın edebî eserlerini de büyük oranda etkilemiştir.
Geniş bibliyografyası Yeni Yayınlar dergisinin Ekim 1974 sayısındadır.
Kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan , Oğulları, Dr. Sina Kabaağaç ve Suat Kabaağaçlı'dır.
HALİKARNAS BALIKÇISI Eserleri
Öykü
Roman
Otobiyografi
Deneme
Çocuk kitabı
İngilizce yazdığı kitaplar
Çeviri
HALİKARNAS BALIKÇISI Hakkında yazılanlar
(Ölümünden sonra yazılmışlardır)
Yabancı Yazar ve Şairleri Kategorisine Dönmek İçin Tıklayınız…
Genel Yazar/ Şair Biyografi Kategorisine Dönmek İçin Tıklayınız…
www.dersturkce.com
2024