TASAVVUF EDEBİYATI YAZAR VE ŞAİRLERİ / TASAVVUF EDEBİYATI SANATÇILARI
KAYGUSUZ ABDAL (1341 -1444)
Yunus Emre’nin etkisiyle hem hece hem de aruz ölçüsüyle şiirler yazdı. Yunus Emre gibi güçlü bir din ve tasavvuf kültürüyle yetişti. Alevi-Bektaşi halk şiirinin kurucusu olan sanatçı, felsefe ve inancını halkın anlayabileceği bir dille anlattı.Kaygusuz Abdal, şiirlerinde duygu ve düşüncelerini şakacı ve alaycı bir dille anlattı. Bektaşilik ilkelerini özgür bir düşünce içinde savundu. Softa düşüncelerle, insanlık kusurlarıyla alay etti. Nükteli bir dil kullanan sanatçının Budala-name adlı yapıtı 15.yüzyıl sade halk nesrinin özelliklerini taşır.
KISACA
* Alanya Beyi'nin oğluyken maddi dünyanın tüm zenginliğine yüz çevirerek dervişliği yeğlemiştir.
* Yunus Emre izinden yürüyen Alevi-Bektaşi Halk şiirinin kurucusudur. Hemen bütün Bektaşi tekkelerinde bulunan ve Kaygusuz'a ait olduğu kabul edilen bir resimde, bir yılan, bir akrep ve bir arslan, ayakları dibine yatarak ona boyun eğmiş görünürmüş.
* Heceyle yazdığı şathiyeleriyle tanınmıştır.
* Aruzla yazdığı şiirlerinde tasavvuf öğretisini anlatır.
* Şiirlerinde ince bir alay görülür. Yobazlıkla ham sofuluğu nükteli bir anlatımla taşlar. Tekerlemelerle beslenen temiz bir dili ve kıvrak, tatlı, özgün bir deyisi vardır. Şiirlerindeki zengin çağrışımlar ve hayal dünyası, okuru nerdeyse gerçeküstücü ve modern bir şiir dünyasına götürür.
* Divan'ından başka Budalaname, Vücutname, düzyazı türünde; Sarayname, Dilgüşa gibi şiir ve düzyazı karışık eserleri de vardır.
Tasavvuf Edebiyatı Sanatçıları Sayfasına Dönmek İçin Tıklayınız…
Genel Yazar/ Şair Biyografi Kategorisine Dönmek İçin Tıklayınız…
www.dersturkce.com
2024