SU DÖNGÜSÜ
Suyun yeryüzüyle atmosfer arasında sürekli hareket etmesi sonucunda oluşan döngüye su döngüsü denir. Su çevrimini harekete geçiren güneş, okyanuslardaki suyu ısıtır, ısınan su buharlaşır, su buharı atmosfer içinde yukarıya taşınır. Orada bulunan soğuk hava sebebiyle yoğunlaşır ve yağış olarak yeryüzüne düşer. Bu suyun bir miktarı yer altı sularına karışırken büyük kısmı göl ve deniz gibi kaynaklarda birikir.
Su döngüsü oyunu için buraya tıklayınız.
YER ALTI SULARI NASIL OLUŞUR?
Yeryüzüne inen suların büyük bir kısmı kumlu ve çakıllı katmanlardan (yeryüzünden) geçerek daha alt kısımlardaki geçirimsiz killi tabakaların üzerinde birikir. Bu sulara yer altı suları denir. Yer altı suları yağışlar, akarsular, göller, eriyen kar ve buz sularından beslenir.
Yer altındaki su, toprağın özelliğine göre farklı derinliklerde bulunur ve pompalanarak yeryüzüne çıkartılır. Bu sular endüstride, tarımda, hayvancılıkta kullanılmakla beraber içme suyu olarak da kullanılabilir. Ayrıca yer altı sularının bazı hastalıkları tedavi etme özelliği olduğu bilinir. Bu nedenle insanlar özellikle termal su kaynaklarına giderek bu sularla yıkanırlar.
Su doğal olarak yer yüzeyine çıkabilir, suyun çıktığı yere kaynak adı verilir. Suları ılık veya sıcak olan kaynaklara termal kaynak denir. Sıcak su kaynakları olarak kaplıca (ılıca) kaynakları ve çamur kaynakları örnek verilir.
Yer altından çıkan suların bazıları saf haldedir ve bu saf sular mineralce zengin olduklarından maden suyu olarak anılırlar ve insan vücuduna oldukça faydalıdır, içilebilir.
Yer altı suları en temiz sulardır. Ülkemiz, yer altı suları bakımından oldukça zengin bir ülkedir.
Mineralli su (Maden suyu)
YER ÜSTÜ SULARI
- Okyanus: Kıtalar arasında büyük çukurları kaplayan geniş ve derin su kütlesi.
- Deniz: Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbirleriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesi.
- Göl: Kapalı havzalarda yer alan geniş, durgun su kütlesi.
- Akarsu: Yerin altında ya da üstünde, kıyıları az çok belirgin bir yatak içinde akan su kütlesi.