Oruç tutmanın sayılamayacak kadar faydası vardır ama özellikle sağlık açısından faydaları çok fazladır. Devamlı çalışan bir makinenin belli bir süre durdurulup dinlendirilmesi, ondan daha iyi verim almaya ve onu daha uzun zaman kullanmaya vesile olacağı gibi, senenin 11 ayı yoğun bir şekilde çalışan midemizin de bir ay dinlenmesi ve yoğun yemek baskısından kurtulması onun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Rabbimiz’in bizden istediği bütün ibadet ve davranışların hem bedenimize hem de ruhumuza -bildiğimiz, bilemediğimiz- pek çok yararı vardır. Ancak Müslümanlar olarak biz, bu ibadetleri faydalarından dolayı değil, Allah emrettiği için yaparız. Oruç tutan sağlıklı olur Efendimiz (sas), Ahmed ibn Hanbel’in Ebu Hureyre’den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte “Oruç tutun ki, sağlıklı olasınız.” buyuruyorlar. Bu, hastaların oruç tutup iyileşmesi manasına değildir. Çünkü orucun anlatıldığı ayette ve dinin uygulamalarında hasta olanların oruç tutmayacakları ve hastalığının şekline göre bazen tutmamaları gerektiği anlatılıyor.
Efendimiz’in (sas) bu sözü günümüzde daha iyi anlaşılmakta ve orucun insan vücuduna faydası daha iyi görülmektedir. Bazı gazeteler ve doktorlar Ramazan ayı gelince, daha ziyade kimlerin oruç tutmaması gerektiğini anlatıyorlar. Halbuki dine karşı önyargısı olmayan bir uzmana sorulsa o, şunu söyleyecektir: “Normalde rahatsızlığı olmayan bir insana orucun hiçbir zararı yoktur. Aksine orucun insan vücûduna değişik faydaları vardır. Devamlı çalışan mide, karaciğer ve diğer sindirim organlarının dinlenmesi ve kendi kendilerini toparlaması insana büyük bir fayda getirir.” Çünkü oruç bir perhizdir. Vücutta depolanan zararlı yağların erimesine katkıda bulunur. Oruçlu insan belli bir düzen içinde yaşar.
Tabi bir de orucun hakkı verilerek tutulur, iftarda birkaç günlük yemek yenmezse, bu, insanın biraz kilo vermesine; damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp gibi hastalıkların kendisinde bulunmamasına yardımcı olur. Sinir sistemine faydası vardır Orucun bedene faydasının yanında ruha ve sinir sistemine de faydaları vardır. Çünkü oruçlu bir insanda ibadeti yerine getirmenin verdiği iç huzuru vardır. Memleketimizde daha ziyade öğleden sonra görülen gerginlikler oruçtan ziyade hayatın kargaşasından kaynaklanmaktadır.
Aslında orucu Efendimiz’in (sas) anlattığı gibi tutanlarda bu hiç görülmez. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı artırır İnsan oruç tutup aç kalınca fakirlerin çektiğini daha iyi anlar ve bu konuda içinden fakirlere daha fazla yardım yapma duygusu gelir. “Tok açın halinden ne anlar?” şeklinde bir atasözümüz vardır. Biz de aç hale gelerek açın halinden anlama seviyesini yakalarız oruçta. Oruç insan iradesini güçlendirir Oruçlu bilir ki, kendisini devamlı gören ve gözeten bir Rabbi vardır. O yüzden insanların arasında bir şey yemediği gibi gizli olarak da yemez. Önündeki yemekleri elini uzatsa alabilecek bir ortamdadır. Yanında başka kimse de yoktur; ama o iradenin hakkını verir ve vakit gelmeden tek bir lokma bile yemez. Dini hassasiyetlerimiz oruçla pekişir Allah Rasulü (sas) insanları aldatmayı ve yalan söylemeyi bırakmadıkça Allah’ın bizim oruçlarımıza değer vermeyeceğini anlatır.
Esasen dini hayat bir bütündür. O yüzden bedenimiz oruç tutarken, gözümüz ve dilimiz de oruçtan nasibini almalıdır. Müslüman’ın oruç tutmasının sebebi nedir? Orucun insana pek çok faydası vardır ki, bunlar sadece şu an için bildiklerimiz. Belki ileride orucun başka faydaları da ortaya çıkacak ve bu, şükrümüzü artıracaktır. Biz orucu hiçbir zaman bu faydaları elde etmek için tutmayız. Çünkü dinde Allah’ın emretmesi ve yasaklaması önemlidir; hikmetler değil. Müslümanlar olarak biz sadece “Rabbimiz emrettiği için” oruç tutarız ki, buna dini literatürde “taabbüdîlik” denir. “Bırakın, artık oruç tutmanıza gerek yok!” dediği zaman da “Bayram” ederiz.
A. ELİF KARYAĞDI – Samanyolu
www.dersturkce.com
2024