Ömrümüz boyunca kullandığımız bitkilerin birçok yararı vardır. Yararlarının yanı sıra doğru kullanılmadıklarında zararları da olabilen bitki türlerinin olması da onlar hakkında öğrenmemiz gerekenleri arttırmaktadır.
Bu soru sıklıkla karşılaşılan ve yanıt aranan bir sualdir. Birçok bitki insan sağlığına çeşitli biçimlerde yarar sağlar. Bazen gıda olarak tüketir ve vitamin-mineral ihtiyacımızı karşılarız.
Şifalı bitkiler olarak adlandırdığımız bu tür bitkiler arasında nane, biberiye, maydanoz, ıhlamur, tere ilk akla gelenler arasındadır. Şifalı bitkilerin insan sağlığına olan yararları ise onların türlerine bağlı olarak değişmektedir. Siz de bu bitkiler hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz gelin birlikte bazı yararlı bitki türlerine kısaca bir göz atalım.
Alternatif tıpta kendisine önemli bir yer bulan bu şifa kaynağı bitki, A vitamini yönünden zengin olmasıyla bilinir. Bağırsakları temizleyici etkisi her dönemde insanları nane kullanmaya yöneltmiştir. Hepimiz biliriz ki midemiz bulandığında ya da ağrıdığında sıcak bir nane limon şifa olacaktır.
Nanenin kalsiyum, demir açısından güçlü olması C vitamini deposu olması onu vazgeçilmez şifalı bitkilerin ilk sırasına yerleştiren önemli özelliklerindendir. Solunum yollarımızda bir sorun olduğunda ilk ondan yardım alırız.
Şifa kaynağı olan bitkilerden biri. Nefis bir biberiye çayı pek çok derde deva olabilecek özelliklere sahip. B6 vitamini yönünden adeta bir depo niteliği taşıyan bu bitki bağışıklığı güçlendirir, sinirleri yatıştırır, kan dolaşımını hızlandırır.
Her an bulabileceğimiz ve sağlığımıza yararları olan önemli bitkilerden biridir. Kalp sağlığımızın korunmasında bizim en büyük yardımcılarımızdan biri olurken bağışıklık sistemimizi de korur ve güçlendirir.
Maydanozun yararlarını saymakla bitirmek pek de mümkün değildir. Anti bakteriyel oluşu, ödem söktürücü etkisi pek çok kişinin bildiği özellikleri arasındadır.
Mis gibi kokusuyla bizi büyüleyen bitkilerden biridir. Ihlamur ağaçlarının altından geçtiğimizde etrafa yayılan o güzelim kokuları çoğumuz duyarız. Ihlamur sıcak olarak demlendiğinde şifa kaynağına dönüşen bir içecektir.
Sinirlerimizi güçlendiren, bağırsak problemlerine iyi gelen ıhlamur, çoğu zaman evlerimizin vaz geçilmez sıcak içecekleri arasındadır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı ıhlamurun şifalı gücünden hepimiz yararlanırız. Sakinleştirici gücü, kansızlığa iyi gelmesi ise ıhlamurla ilgili bilmemiz gerekenlerden sadece birkaçıdır.
Önemli bitki türleri arasındadır. Bir vitamin deposu olması, iştah açıcı özellikleri tereyi vazgeçilmez bitkiler arasında saymak için yeterlidir. Böbreklere ve idrar yollarına olan faydaları ile bu şifalı bitki de önemli işler yapmaktadır.
Enfes kokusu sayesinde yemeklerimize lezzet katan bitkiler arasında yer alırken birçok vitamin ve minerale de ev sahipliği yapar. Soğuk algınlığı problemlerimizde, öksürük gibi şikayetlerimizde ilk önce kekikten yardım isteriz. Cildimize iyi gelen birçok özelliği içinde barındıran kekik adeta bir şifa kaynağıdır. Birçok bitkisel ilaçta sıklıkla kekik kullanılması onun bu özelliklerinden kaynaklanır.
Zaten hemen hepimizin bildiği ve özellikle kışın mutfaklarından eksik etmediği bir bitki ıhlamur. Mis kokulu yaprakları sayesinde hemen tanıyabildiğimiz ender bitkilerden olan ıhlamur, Marmara Bölgesi'nden Kuzey Anadolu'ya ülkemizin birçok bölgesinde yetişebiliyor.
Ihlamuru grip, nezle gibi kış hastalıklarıyla mücadele ederken çok sık kullanıyoruz ama ıhlamurun faydaları bu kadarla sınırlı değil aslında.
Zencefil, Afrika'dan Hindistan'a kadar dünyanın birçok farklı bölgesinde yetişebilen bir bitki olmasının yanı sıra kullanım alanlarının çokluğu ve faydalarıyla da dünya çapında büyük hayran kitlesine sahip olan bitkilerden bildiğiniz gibi.
Tıpkı ıhlamur gibi akla en çok kış aylarında gelse de o da aslında tazesiyle, tozuyla tüm yıl evinizde bulunması gerekenlerden.
Zencefilin faydaları da aslında bir bir saymaya başlayınca sonu gelmeyecek kadar fazla ama biz yine de herkesin bilmesi gerekenleri şöyle aşağıya bırakalım.
ÇÖREK OTU
Çörek otu tarlalarda yetiştirilen ve boyu yaklaşık 50 santimetreye kadar ulaşabilen bir bitki aslında. Bizim çörek otu olarak andığımız o siyah küçük taneciklerse yine bu bitkinin dallarından çıkarılıyor ve tam bir şifa deposu olarak önemli işlere imza atıyor.
Yüzlerce yıl öncesinde tedavi amaçlı olarak kullanılan bitkilerden biri olan çörek otu, zamanla faydaları unutulup mutfaklara sadece lezzetiyle konuk olmaya başlamış bitkilerden. Oysa minicik cüssesinin altında öyle çok fayda saklı ki... Öğrenince siz de bize hak vereceksiniz, eminiz.
www.dersturkce.com
2024