T-V ARASI EDEBİYAT SÖZLÜĞÜ 2023-2024




T-V ARASI EDEBİYAT SÖZLÜĞÜ



Ekleyen: DersTurkce.CoM | Okunma Sayısı: 1998

EDEBİYAT SÖZLÜĞÜ

 

TA’KİD 
İfadeye açıklık getirememe, anlatamama halidir. İkiye ayrılır.
 
1.
 Lafzi ta’kid: Bir cümlede kelimelerin yerli yerine kullanılmamasından doğar. Örnek: 

Ben fakîrî etme terk memnûn-i ebnâ-yı zaman
 
Hasıl etmezsen değil gam matlabım yâ Rab bana
 
Râgıp Paşa
 

2.
 Manevi ta’kid: Bir cümlede kelimeler yerli yerince kullanılmakla beraber bir anlam çıkmamasına denir. 
Örnek: Âlemin cânı değilsin cân-ı âlemsin sen
 
Nef’î
 

TA’RİFAT
 
Mevki sahipleri ve bazı görevlileri tasvir eden şiirler. Divan edebiyatı nazım türüdür. Birkaç beyitlik bendler halinde yazılırlar. Sâfi Kasım Paşa’nın, Kalkandelenli Fikri’nin, Gelibolulu Mustafa Ali’nin, Yenişehirli Avni’nin ta’rifatı vardır. Örnek:
 

Nedür bildüm mi defter-dâr efendi
 
Eğerçi bir iki üç var efendi
 
Kiminün işini altun iderler
 
Kimin ma’zül kimin mağbûn iderler
 
Olardur sâ’i-i genc ü hazînle
 
Olardur sâhib-i mâl u define
 
Kalkandelenli Fikri
 

TA’ŞİR
 
Bir gazelin her beytinin veya bir beytinin üzerine sekiz mısra eklenerek yapılan mu’aşşerdir. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Edebiyatımızda örneği fazla görülmez. Yahya Bey’in Muhibbî’nin (Kanunu Sultan Süleyman) gazeline yaptığı ta’şiri örnek olarak verilebilir.
 

Haste olmak gûşmâl-i Hazret-i İzzet gibi
 
Her kişinün yalımın alçak ider gurbet gibi
 
Değme bir kimse göre gelmez refahiyyet gibi
 
Nâleler gûyâ derây-ı rıhlet-i râhat gibi
 
Dâr-ı dünya cây-ı fürkat menzil-imihnet gibi
 
Devleti bir âlet-i hengâme-i zahmet gibi
 
Sağlıgun bünyâdı yok âyinede sûret gibi
 
Matla’ı şâh-ı cihânun maşrık-ı hikmet gibi
 
Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi
 
Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi
 
Yahya Bey
 

TAŞTİR
 
Bir gazelde her beytin iki mısrasının arasına iki veya üç mısra ekleyerek manzume meydana getirmek. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir. Taştirde, aynı vezin ve kafiyede, araya iki mısra girerse
 terb-i mutarraf, üç mısra girerse tahmis-i mutarraf olur. Edebiyatımızda XVIII. yüzyıldan sonra örnekleri görülen taştir çok az kullanılan bir şekildir. En çok Halveti şeyhlerinden Aydi Baba yazmıştır. 
 


TAZMİN
 
Bir şairin, bir mısra veya bir beytin bir başka şairce kullanılması. Divan edebiyatı nazım türüdür. Tazmin edilen mısra veya beytin sahibinin zikri şarttır. Tazmin eden şair, şiiri herhangi bir nazım şekline tamamlar ve aldığı sahibini belirtir. Örnek: Recaizade Ekrem’in şiirini tanzim:
 

Sanırım ismini kuşlar heceler
 
Seni söyler bana dağlar dereler
 
Su çağıldar kuzular kırda meler
 
Seni söyler bana dağlar dereler
 

Hep seni aşkın eserken serde
 
Hüsn ü ânın görünür her yerde
 
Gezdiğim duygulu vâdilerde
 
Seni söyler bana dağlar dereler
 
Yahya Kemal Beyatlı
 

TECÂHÜL-İ ARİF
 
Anlamla ilgili sanatlardandır. Bilinen bir gerçeği, bilmez görünerek söylemek yöntemiyle yapılır. Bilinen şey, bilinmiyormuş gibi anlatılırken genellikle bir espriye dayandırılır. Bu yapılırken mübalağa ve istifham sanatından da yararlanılır. Örnek:
 

Âb-gûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem
 
Ya muhît olmuş gözümden günbed-i devvâre su
 
Fuzulî
 

(Bilmiyorum, dönen kubbe mi su rengindedir, yoksa gözyaşlarım mı gökyüzünü kaplamıştır.) Fuzuli, kubbenin, yani gökyüzünün mavi renkte olduğunu bilmiyor gibi görünüyor. Aslında gözyaşlarının gökyüzünü kaplayacak kadar çok ağladığını belirtmek için bu yola başvurmuştur.
 

TEFRİK
 
Anlamla ilgili sanatlardandır. Aynı çeşide giren iki şey arasına, birbirine aykırı taraflar (tebâyün) sokularak bir farklılık meydana getirilmesidir. Örnek:
 

Budur farkı gönül mahşer rûz-ı hicrândan
 
Kim ol cânım verir cisme bu cismi ayırır cândan
 
Ortak çeşit gün, aykırı taraflar ise cisme can verme, cisimden canı ayırmadır.
 

TEHZİL
 
Alay ve şaka yollu yazılmış nazire.
 Hezl diye de bilinir. Çokluk tanınmış şairlerin şiirlerine vezin ve kafiye taklit edilerek yazılır. Tehzil, ciddi şiirleri bayağılıktan uzak ciddi bir duruma soktuğu için edebiyatın güzel ve eğlenceli örnekleri arasında kabul edilir. XVII. yüzyıldan sonra yaygınlık kazanan bu tür şiirin örneklerini daha çok Sürûri, Havâyi, Sünbülzade Vehbi, Hüseyin Kâmi (Dehri mahlasıyla), Fazıl Ahmet Aykaç, Halil Nihat Boztepe vermişlerdir. 

TEKRAR
 
Bir ifadede aynı sözcük ya da söyleyişi, estetik kaygı gütmeden birkaç kez tekrar etmek. Aşırı tekrar sözkonusu ise buna
 kesret-i tekrar denir. 

TELMİH
 
Divan edebiyatı sanatlarından. Söz sırasında bilinen bir olaya, bir kişiye, kıssaya ya da atasözüne işaret etmektir. Ama bu kişi ya da şey uzun uzadıya değil bir iki sözcükle anlatılır. Örnek:
 

Ey nâme sen ol mâh-likâdan mı gelirsin
 
Ey Hüdhad-i ümmid Saba’dan mı gelirsin
 
Nabî
 
(Şair beytinde Süleyman-Belkıs kıssasını hatırlatıyor.)
 

TENÂFÜR
 
Bir ifadede birbirleriyle uyuşmayan harf, hece, sözcük ya da tamlamaların kulağa hoş gelmeyen etki yapmasıdır. İkiye ayrılır:
 
Harflerle tenâfür:
 Çıkış noktaları aynı ya da birbirine yakın harflerin aynı sözcükte toplanması. Örneğin: Yaptırttık 
Sözcüklerle tenâfür:
 Söylenişleri zor olan, dinlenmesinden zevk alınmayan ağır vurgulu sözcüklerin art arda sıralanması: Örnek: 
Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi
 

TENASÜB
 
Divan edebiyatında anlamları arasında bağlantı bulunan sözcüklerin aynı ifadede kullanılmasıyla yapılan edebi sanat. Örnek:
 

Asîb rûzigârı gülistân-ı dehre
 
Sen serv-i gül-izârı hevâdar olan bilür
 
Bakî
 

Tenasüb, ilham ve tezat sanatlarıyla da birlikte kullanılır. Bu yönüyle de ikiye ayrılır:İlham-ı tenasüb:
 İlham ve tenasüb sanatlarının birlikte kullanılmasıyla yapılır. İki anlamı olan bir sözcüğün, dize ya da beyit içinde belirtilmemiş anlamıyla diğer bazı sözcüklerin arasında anlam bakımından bağlantı kurularak yapılır. Örnek: 

Ne güzel vâkıadır bu ki asup can gözünü
 
Hâb-ı gaflette geçen ömrümü rü’yâ gördüm
 
Zatî
 
(Can gözünü açıp gaflet uykusunda geçen ömrümün bir rüya olduğunu görüp anlamam ne güzel bir olaydır. Rüya, düş kelimelerinin kastedilmeyen ikinci anlamının hâb ve rüya sözcükleriyle ilişkisi vardır.)
 

İlham-ı tezad:
 İlham ve tezat sanatları birlikte kullanılır. İki anlamı olan bir sözcüğün dize ya da beyit içinde belirtilmemiş anlamıyla anlamlı bir sözcük arasında ilişki kurmak şeklinde yapılır. Belirtilmeyen anlam cinas yoluyla sağlanır. Örnek: 

Serverlik ister isen üftâdelik şiâr et
 
Kim düşmeden ayağa çıkmadı başa bâde
 
Fuzulî
 
(Burada ayak önce kadeh sonra gerçek ayak anlamlarıyla kastediliyor. Fuzulî beyitte sözcüğün vurgulamadığı ayak anlamı ile baş sözcüğü arasında tezat yapıyor.)
 

TERDİD
 
Bir anlatımda sözü dinleyici ya da okuyucunun ilgisini yoğunlaştırdıktan sonra konuyu hiç beklenmedik bir sonuca götürme yoluyla yapılan edebi sanat. Sözün ciddi bir sonuca varması haline
 terdid-i sâdık, varmamasına terdid-i mutâyip denir. Örnek: 

Dizilirler ayakta
 
Ana baba ve kardeş
 
Hayal ırak... Irakta
 
Eder fiillerle güreş
 

Başından kayar yastık
 
Nura döner karanlık
 
Sırlar çözülür artık
 
Kırka çıkınca ateş
 
Necip Fazıl Kısakürek


TERZA RİMA
 
Üçer mısralık bentlerle kurulur. Bend sayısı belirsizdir. Tek bir mısra ile sona erer. Kafiye şeması şöyledir: Aba bcb cdc ded e.
 
İlk olarak İtalyan edebiyatında görüldü. Dante İlahi Komedya’sını bu nazım şekliyle yazdı. Edebiyatımızda terza rima’yı Tevfik Fikret, Şehrâyîn adlı tek şiirinde denemiştir. 1908’den sonra pek kullanılmamıştır. Bu biçimde yazılmış kısa şiirlerin son mısrasının kuvvetli olmasına dikkat edilir.
 

TESBİ
 
Bir gazelin beyitleri önünü beş mısra eklenerek yapılan müsebba’dır. Müsebba musammatlardan bir nazım şeklidir. Kafiye şeması şöyledir: Aaaaa (aa) bbbbb (ba) ccccc (ca). Tesbi, Türk edebiyatında çok az görülür. İzzet Molla’nın Fuzuli’nin bir beytini, Leyla Hanım’ın da İzzet Molla’nın bir beytini tazmin yoluyla oluşturduğu tesbi’ler de vardır.
 

TETABU-I İZÂFÂT
 
İkiden fazla ismin meydana getirdiği zincirleme tamlama. Edebiyatımızda Türkçe, Farsça, Arapça kaidelere göre kurulmuş üç çeşit tetâbu’ı izâfâta rastlanır. Türkçe kurala göre iki, Farsça kurala göre üç kelimeden meydana gelen tamlamalar anlatımı bozmaz. Türkçe tetâbu’-ı izâfât’a örnek:
 

"Ahmet’in söylediklerinin doğruluk derecesinin araştırılması..."
 
Farsça tetâbu’-ı izâfât’a örnek:
 

Ey vucûd-ı kâmilün âyin eclâr-ı feyz-I Hak
 
Âsitânım kıble-ı hâcât-ı erbâb-ı yakîn
 
Fuzulî
 

TEVÂRÜD
 
İki şairin birbirinden habersiz aynı mısrayı veya beyti tesadüfen yazması.
 

TEVKİYE
 
Anlamla ilgili sanatlardandır. İki veya ikiden fazla anlamı olan bir kelimenin yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kasdetmek. Birçok edebiyatçı bu sanatı iham sanatıyla aynı kabul etmiştir. Fakat ihamda, ikiden fazla anlamı olan kelimenin bir mısra veya beyitte bütün anlamları kasdedilirken, tevriyede uzak anlamına işaret edilir. Örnek:
 

Kûyunda nâle kim dil-i müştâkdan kopar
 
Bir namedir Hicaz’da uşşakdan kopar
 
Nâili-Kadim
 

TRİYOLE
 
On mısralı bir nazım şeklidir. Önce iki mısralı kısım, sonra dörder mısralı iki kısım gelir. Birinci kısmın ilk mısrası birinci dörtlüğün sonunda, yine birinci kısmın ikinci mısrası ikinci dörtlüğün sonunda tekrarlanır. Dört mısralı kısımlarda, eklenen mısraların ilk üç mısra ile anlam bütünlüğü sağlaması gerekir. Kafiye şeması şöyledir: Ab aaaa bbbb. Örnek:
 

Yüzünde hasta-i sevdâ gibi melâlet var,
 
Nedir bu hâl-i perişanın ey hilâl-s




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.