Bir roman filme alındığında o romanla film arasında ne gibi farklılıklar olabileceğini tartışınız.
Roman: Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insan ilişkilerinin ve psikolojisinin uzun ve detaylı bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı düz yazı şeklindeki edebi türe roman denir.
Film: Eğlence kültürünün önemli bir parçası olarak görülen ve sektöre dönüşen film, hareketli resim ve seslerle yapılan bir tür görsel, işitsel iletişim aracıdır.
Bir roman sinemaya uyarlanırken bir senaryo hazırlanır. Bir film senaryosu; sahne düzeni, dekor değişimleri, diyaloglar, karakterlerin jest, mimik, hareket ve durumlarını da içeren dramatik kurguya sahip, kendine has tekniği olan bir metindir.
Filmin senaryosu; dramatik kurguyu, sahne düzenini, diyalogları ve dekor değişimlerini esas alarak hazırlanmış kendine özgü tekniği olan metindir. Romanda ise dilin bireysel tarzda kullanımı çevresinde oluşturulmuş; olay, mekân, zaman, şahıs kadrosu gibi yapı unsurlarının meydana getirdiği kurgunun bir anlatıcı tarafından nakledilmesi esasına dayanır.Romanda anlatılan her şey filmde anlatılmayabilir.
? Filmin senaristi romanı tamamıyla sinemaya uyarlayamayacağı için romanda kırpma ve eksiltme yapabilir.
? Romandaki diyaloglar ile filmdeki diyaloglar birebir aynı olmayabilir.
? Filmdeki olaylarla romandaki olayların kronolojik sıralaması farklı olabilir.
www.dersturkce.com
2024