?Kuşak çatışması? kavramından ne anladığınızı belirtiniz. Kuşak Çatışması, nedenleri, tedavi ve çözümü 2023-2024




?Kuşak çatışması? kavramından ne anladığınızı belirtiniz. Kuşak Çatışması, nedenleri, tedavi ve çözümü



Ekleyen: DT | Okunma Sayısı: 267

KUŞAK ÇATIŞMASI HAKKINDA

 

Öncelikle kuşak çatışması nedir onu öğrenelim.

Kuşak çatışması, en kısa anlamıyla  yaş farkına paralel olarak yaşanan sorunlara kuşak çatışması denir. Geniş olarak açıklayacak olursak ise kuşaklar arasında çıkar, inanç, politika, değer, ideal, beklenti, amaç, düşünce yapısı, tarz vb. farklılıklarının yaşanması; bir neslin ondan bir önceki ile çatışması anlamına gelir. Gençler ile onların ebeveynleri ya da anneanne, babaanne ve dedeleri arasında kuşak çatışması yaşanabilmektedir.

  Kuşak Çatışması, nedenleri, tedavi ve çözümü...

 

Gençlerin sağlıklı gelişmesi için onlarla sürekli iletişim halinde olmak, özelliklerini bilmek, kişiliklerine saygı göstermek gereklidir. Böyle davranılmadığında gençler ile erişkinler arasında çatışma başlar. Kuşak çatışması denen bu durumda, gençler ve erişkinler arasında meydana gelen kuşak çatışmasının başlıca nedenleri şunlardır.


  • Eve dönüş ve yemek saati.
  • Ders çalışma, eğlenme, gezme zamanı.
  • Giyinme ve süslenme biçimi.
  • Arkadaş seçimi ve arkadaş ilişkileri.
  • Kız- erkek arkadaşlığı.
  • Büyüklere karşı saygı.
  • Gelenek, görenek ve değer yargıları.
  • Dünya görüşü v fikirlerin tutarsızlığı.

Kuşak çatışmasının onarılmaz boyutlara ulaşması, genç ile aileyi birbirinden koparır. Ailesiyle sağlıklı, doyurucu ilişkiler kuramayan genç, bu gereksinimini başka kişiler ve gruplarda arar.

Gençlerin bir arkadaş grubunun olması onun kimliğini bulması, sosyalleşmesi ve kendini ifade edebilmesi için doğal olarak çok gereklidir; ancak ailesiyle kopmuş bir genç, çok farklı ve tehlikeli grupların etkisinde de kalabilmektedir.

Anne- babalar kuşak çatışmasının onarılamaz boyutlara ulaşmasını önlemek şu ilkelere dikkat etmelidirler.

Her şeyden önce genç; artık kendisini bir yetişkin gibi görmektedir, siz de öyle görün ve ona saygı gösterin; Hadi oradan, daha dünkü çocuğun söylediğine bak türü yaklaşımlardan kaçının.

Gençlik çağına ait ruhsal, fiziksel özelliklerinin neler olduğunu ve bunun gence olan etkisini öğrenip göz önünde bulundurun.
Gencin bu dönemde birbiriyle tutarsız olan davranışları karşısında soğukkanlı olun, kırıcı ve yıkıcı tepkiler göstermeyin. Eviniz ve ailenizle ilgili alacağınız kararlarda onun da görüşünü olmaktan çekinmeyin. 

Konuşma ve tartışmalarda doğru düşündüğü, gerçeği bulup söylediği durumlarda ona hak verip, ona hak verip, ona katıldığınızı söylemekten çekinmeyin. Bir genç, arkadaş grubuyla ilişkileri ne boyutta olursa olsun, problemleri, sıkıntıları ve sevinçlerinde ailesinin yanında olduğunu hissetmelidir. Gencin tutum ve davranışlarına yön verirken (Benim gençliğimde…) diye başlayan nutuk ve öğütlerden kaçının. Ona öğüt vermek yerine örnek davranışlarda bulunun.

Tabii ki çatışmalarda gençlerin de üzerine düşen bazı görev ve sorumluluklar vardır. Gençlere şunları öğütleyebiliriz. Gençler bilse, yaşlıklar yapabilse deyişini unutmayınız.

Bütün isteklerinizin hemen, tümüyle o anda gerçekleşemeyebileceği bilin.

Her yerde ve her zaman yetişkinlerden öğreneceğiniz bilgi ve deneyimler olduğunu kabul edin!

Konuşma ve tartışmalarda kırıcı ve sert olmayın!
Engeller ve sorunlar karşısında en büyük destekçinizin anne ve babanız olduğunu unutmayın! Motivasyonun sağlanmasında ailenin olumlu rol oynayabilmesinin ilk şartı, genci anlamaktır. Ne denli zor bir dönem yaşadığının farkında olmak ve bunu da gence yansıtmak gerekmektedir. Bu da ancak aile içinde olumlu bir iletişim ortamı kurulmasıyla olur. Olumlu bir iletişim ortamının olduğu ailelerde aile üyeleri birbirini anlar, olduğu gibi kabul eder, hiçbir koşula bağlı olmaksızın sever ve birbirine güvenirler. Böyle bir ortamda yetişen genç, sevildiğini, kendisine güven duyulduğunu, anlaşıldığını bilir, bu da ona güç verir.

 




 Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece dersturkce.com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten dersturkce.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:dersturkcem@gmail.com
Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.