2012 2013 12.Sınıf Dil ve anlatım kitabı Cevapları Paşa Yayınları (sayfa 2- 15 arası
b. Toprak adlı metin anlatmaya bağlı bir metindir. Yapıyı oluşturan unsurlar; olay, zaman, mekan, kişilerdir. Anlatım ön plandadır. Kahraman anlatıcı bakış açısı kullanılmıştır.kurmaca bir metindir.
Yıldızlara bakmak: Göstermeye bağlı bir metindir. Karşılıklı konuşmalar ön plandadır. Açıklamalar parantez içinde verilmiştir. Hakim bakış açısı kullanılmış. Kurmaca metindir.
Gün Eksilmesin Penceremden: Coşku ve heyecana bağlı metin türüdür. Duygular ön plandadır. Diğerlerinden farklı olarak, olay örgüsü yoktur. Nazım birimi, kafiye örgüsü, ölçü, kafiye yapıyı oluşturan unsurlardır.
2.Etkinlik
a. Metin Gönderge
Toprak Toprağa bakarsan o da sana karşılık verir. Kendine bağlar.
Ağustos Böceği ile karıncalar Çalışıp kazanmanın önemi
Yıldızlara Bakmak Bakmak ile görmenin farkı, kendi işiyle uğraşıp
başkalarının işine karışmama
Yeter ki Gün Eksilmesin Penceremden Yaşama sevinci
b. Metinlerde verilmek istenen düşüncelerin okuyucu tarafından bulunup çıkarılması isteniyor, açıkça verilmiyor.
c. Sanat metinlerinde gönderge (tema- ana duygu) metnin içinde verilir. Okuyucu bunu dikkatiyle kendisi sezip çıkarır. Bu sanat metninin kurgusunun ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Okuyucuya haz verir. Göndergesi metnin dışında olan metinler ise bilimsel metinlerdir. Bu metinlerde verilmek istene gönderge açıkça verilmelidir.
Ç. Yeter ki Gün eksilmesin Penceremden adlı metnin teması evrenseldir. Yaşama sevinci her insanın içinde duyduğu sevgidir. Onu yaşama bağlayan hayatı anlamlı kılan şeydir. Bu gönderge metni evrensel yapmıştır.
3. Bu metinler Cumhuriyet devri Türk edebiyatı ürünleridir. Dönemin dil ve anlatım özelliklerini gösterir. Cumhuriyet döneminde köy ve Anadolu temaları çokça işlenmiştir. Yine Yıldızlara bakmak metninde geçen Botanik bahçesi, gözlemevi, arabacı gibi tabirler bu devrin zihniyetini yansıtır.
Dilin göndergeyi olduğu gibi ifade emek amacıyla kullanılması -------- Gndergesel işlev
Dilin duygu ve heyecanları dile getirmek amacıyla kullanılması ----------------Heyecana bağlı işlev
Dilin alıcıyı harekete geçirmek amacıyla kullanılması-------------------------Alıcıyı harekete geçirme işlevi
Dilin, iletisi kendinde olan metinlerde kullanılması --------------------------Şiirsel işlev