HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
^ Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
SARIMSAK SOSLU MAKARNA
Lezzetli Bir Sos
Öğlen yemeğine sarımsak soslu makarna yapıyoruz. Malzemelerin hepsini havanda güzelce dövmek lazım ama aynı işlem robotta da yapılabilir. Bunun için taze fesleğen, çam fıstiğı, taze kaşar, zeytinyağı, sarımsak ve bir tutam tuzu robota koyup -tamamen bulamaç hâline gelmeyecek- taneli kıvama gelecek şekilde çektik. Dilenirse biraz ceviz eklenebilir, taze kaşar yerine de beyaz peynir kullanılabilir. Makarnayı haşlayıp süzdük, çukur tabağa aldık, üstüne sarımsak sosundan döktük; biraz sulandırmak istenirse, makarnanın haşlandığı sudan gezdirilebilir.
Uçucu Maddeler
Fesleğen, peynir, zeytinyağı ve sarımsak, havaya yayılan bazı uçucu maddeler içerir. Bunlar burun deliğinden girer ve koku alma duyumuzu harekete geçirir.
|
Çam Fıstığı
Çam fıstığının güzel kokulu bir yağ özü vardır.
Yoğun Kokular
Kesme, doğrama, ezme ya da dövme işlemi sırasında, çeşitli malzemelerdeki uçucu maddeler havaya yayılır. Bir diş sarımsağı ya da bir baş soğanı keserek bunu deneyebilirsiniz.
Tat Alma ve Koku Alma Duyusu
Tat ve koku alma duyuları birbirine sıkı sıkıya bağlı iki duyudur. Bunlar hem dilimizin üstündeki tat tomurcukları hem de burun deliğindeki koku alıcılarını uyarır. Duyumlar, tatları ve kokuları tanımamıza imkân veren, beyindeki insula denen merkeze iletilir.
Malzemeler:
Sıcak Hava
Tabaktaki dumanı üstünde makarnadan yayılan sıcak hava, güzel kokuların yayılmasına katkıda bulunur ve koku algısını artirır. Bu nedenle soğuk yiyeceklerin bulunduğu tabaklar, sıcak yiyeceklerin bulunduğu tabaklara göre, çoğunlukla daha az istek uyandırır.
Tat Alma ve Koku Alma Duyusu
Duyu İletileri
Görme, işitme, dokunma, koku ve tat alma duyuları aracılığıyla, çevremizdeki dünyanın farkına varırız. Bu beş duyudan her biri tepkileri harekete geçirir ya da yaşamış olduğumuz durumları aklımıza getiren hatiraları canlandırır. Hoşumuza giden bir şey yediğimiz zaman, dil ve burun tarahndan algılanıp beyne iletilen yiyeceğin tadı zevk duygusu yaratir. Bir tabak sarımsak soslu makarna fotoğrahna bakmak ya da kaynayan suyun sesini işitmek veya fesleğen yapraklarına dokunmakla beynin tat ve kokuyu hatirlaması, sık sık yaşadığımız bir şeydir ve bu durumda ağzımız sulanır.
Dil
Dilin üstündeki tat almaya yarayan tat tomurcukları, çeşitli tatları ayırt eder.
Fesleğen
Fesleğenin (Ocimum basilicum) kırk farklı çeşidi bulunur, bunlardan bazıları süs bitkisi olarak kullanılır.
Kikunae Ikeda (Kikunaye İkeda)(1864 -1936)
Tokyo İmparatorluk Üniversitesinden kimyacı Kikunae Ikeda, "umami" denen, sert ve keskin kokulu yiyeceklerden elde edilen, özel kokulu tatlar üzerinde çok önemli araştirmalar yap- mıştir. Ikeda, bazı besinlerde bulunan glutamin asit maddesini yalıtmıştir. Bu madde günümüzde et ve tavuk sularında kullanılan tatlandırıcıdır.
Tükürük Bezleri
Ağzımızda, çiğnemeye ve ön sindirime yardımcı olan, tükürük salgılayan bezler bulunur. Bazı koku ve tatlar (örneğin: taze kaşar) tükürük salgılarını harekete geçirebilir. İşte biz de buna "ağzımız sulandı" deriz.
Alberto Douglas SCOTTI
(Çeviren: Filiz Özdem)
www.dersturkce.com
2024