6.SINIF TÜRKÇE KİTABI METİNLERİ
12 TEMMUZ 2006
FUAT ENGİN'LE TÜKETİCİ SOHBETLERİ
Fuat Engin
TÜBİDER Genel Başkanı
Akerman: Merhaba Radyo ... dinleyenleri. Bugün TÜBİDER (Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği) Başkanı Fuat ENGİN konuğum. Hoş geldiniz Sayın ENGİN.
Engin : Hoş bulduk Sayın Akerman. Dinleyenlerimizi de saygıyla selamlıyorum.
Akerman : Önce derneğinizi tanıtıp işlevlerinizi açalım, sonra da laf lafı açar sohbete devam ederiz.
Engin : Mart 1997 tarihinde kuruldu derneğimiz, bugün itibariyle 9. yılını tamamladı. Ülkemiz¬
de tüketici hakları gelişme süreci çok önemli oldu. Hak kayıpları ön plana çıkıyor tüketicilerin. Biz konuyu insan haklarının önemli bir parçası olarak değerlendiriyoruz.
Akerman : Avrupa, tüketici haklarına çok önem veriyor...
Engin : AB'de tüketici hakları temel etkendir. Sosyal ve toplumsal boyutu önemlidir. Tüketicinin
hak araması ve haklarını kullanabilmesi çok önemlidir.
Akerman : Çok geniş bir uzmanlık alanı olmuyor mu?
Engin : Tüketici hareketi 1995 yılında yasal haklarına ulaştı. Tüketici; Borçlar Kanunu, Medeni Kanun gibi kanunla belirtilen haklarını daha özel anlamda Tüketici Kanunu kapsamında kullanmaya başladı. 2003 yılında yasa değişti, yeni haklar gündeme geldi. Haklar genişletildi. Tüketicinin doğumdan ölüme hakları var. Öbür yandan da tüketicinin örgütlenmesi var. Bu da çok önemli.
Akerman: Üç-dört aktif örgütten birisiniz. Nasıl müracaat edilir size?
Engin : İnternet üzerinden müracaat edilebilir, mail yoluyla başvuru yapılabilir. İki saat içinde cevap veriyoruz. Telefon yoluyla veya bizzat merkezimize gelerek bizlere ulaşılabilir. Bizim tüketicilerden talebimiz her alışverişi belgelemeleri. Aralarında yaşanan sorunda konuyu belgeleyemezlerse bir şey yapılamaz. Örneğin sipariş vermiş, siyah olacak. Adam siparişi kahverengi yapmış. "Hayır" diyor satıcı, "Kahverengi istemiştiniz." Ne olacak... Arada bir sözleşme olacak ve orada "siyah" diye yazacak. Artık her şey belge¬ye dayanacak. Tüketici bize gelirken genellikle yılgındır. Tüketici Yasası bunu yıktı. Eğer orada söylenen belgelere sahip olursanız, kesinlikle hak kaybetmezsiniz.
Akerman: Bir tüketici size müracaat ediyor. Siz haklarını ve yapılacak işlemleri anlatıyorsunuz. Sizi dinliyor, not alıyor. Sonra dışarı çıkıyor, arkadaşı "Aman boşver. Şimdi bir de bununla mı uğraşacaksın..." diyor.
Engin : Tam üstüne geldi. İlkel bir yaklaşım. Tüketici belgesini almışsa ve koşullar oluşmuşsa sorun çözülür. Bir defa bunu bilecek tüketici. Hukukta kişi ya kendi hakkını arar ya da "baro" diye bir kurum vardır. Onun temsilcisi bir avukata vekâlet verir. Biz de tüketicinin konuyla ilgili evrağını hazırlarız. Hukuksal olarak hakkını arar. Her gün yüzlerce konu çözüme ulaşıyor tüketici lehine.
Akerman: Tüketici size olayı anlatıyor, siz yol haritası çiziyorsunuz, sonra kendi gidip müracaat ediyor. Böyle anladım.
Engin : Evet, tüketicinin işi koşturmak. Gerisini biz hazırlıyoruz.
Akerman: Pek çok uzmanlık alanı var bu tüketici hareketi içinde.
Engin : Evet... Tabii uzmanlık alanı oluşuyor. TÜBİDER'in öne çıkan konularını dört ana başlıkta toplayabiliriz:
1. Bilinçli Tüketici Eğitim Programı: Sivil toplum kuruluşlarına ve eğitim kurumu öğrencilerine uygulanıyor.
2. Kredi kartları konusu
3. Kiracı hakları konusu: Yoğun bir şekilde kiracılar bizi arıyor, bilgilendiriyoruz.
4. Taksitli, mesafeli, kapıdan satışlar ile yasanın diğer konularıyla da ilgileniyoruz tabii.
Akerman: Çok duyulan bir şey ayıplı mallar. Ayıplı mal nedir?..
Engin : Tüketicinin beklediği faydayı sağlamayan mallardır. İlla fiziki hata olması gerekmiyor. Bir ürüne yasal garanti belgesi verilmiyorsa o da ayıplıdır.
Akerman: Kapıdan taksitli satışlar, ekonomik düzeyi düşük bölgelerimizde pek çok problemleri de yanında getirerek devam ediyor.
Engin : Kanayan yara. Kalitesiz malı satıyorlar. 1 liralık malı 5 liraya veriyorlar. Oransal olarak azalma gözükse de devam ediyor.
Akerman : Taksitli alışveriş yerleşik mağazalardan yapılırsa daha sağlam olur gibi geliyor bana.
Engin : Muhatap olur. Servisi olur. Ayıp ortaya çıkarsa hak arayabilirsin. Tüketici yasamız da bu konuda çok iyi hükümler içeriyor.
Akerman : Hemen senet imzalatıyorlar tüketiciye ve bununla baskı yapıyorlar.
Engin : Senet düzenlenmişse, siz ihtarname çekeceksiniz. Senet kambiyo senedi özelliğini yitirir o zaman. Elinde değersiz bir kağıt olur satıcının.
(...)
Akerman: Bir programın daha sonuna gelmişiz. Bağlarken söylemek istediğiniz bir ilave var mı Sayın Engin?
Engin : Tüketicilerimiz mutlaka belgesini alsın, mümkünse sorun yaşamadan bizimle tanışsın. Bu tip tüketici sayısı ise Sayın Akerman %2.
Akerman : Teşekkür ederim Fuat ENGİN. Zaman zaman bu tip sohbetlere devam edeceğiz. Amaç, dinleyenlerimizi tüketici bilinci konularında aydınlatmak. Yeni bir programda buluşmak umuduyla diyorum sevgili dinleyenlerim. Esen kalın...
Mehmet Tanju AKERMAN
Fuat Engin'le Tüketii Sohbetleri
www.dersturkce.com
2024